Het satirische weekblad Charlie Hebdo is oorspronkelijk opgericht in 1969. Het linkse blad ageert met behulp van spotprenten, humor, tirades, essays en nieuwsverhalen tegen extreemrechts, religies en de traditionele politiek. 

Op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs vond woensdag een bloedige aanslag plaats, waarbij zeker twaalf mensen werden doodgeschoten.

Het blad buigt zich graag zeer tegendraads over politieke en culturele kwesties. Het publiceert geen foto's, alleen tekeningen en tekst.

Charlie Hebdo verschijnt op woensdagen en heeft een oplage van ongeveer 45.000 exemplaren. Hebdo is een afkorting van 'hebdomadaire', wat 'wekelijks' betekent. 

Het verscheen eerst als Hari-Kiri Hebdo. In 1970 maakte het blad een grap over de dood van de nationale held president Charles de Gaulle.

De minister van Binnenlandse Zaken verbood het blad, maar dat ging onder de naam Charlie Hebdo verder. Het was afgeleid van de naam van een maandblad met komische strips, Charlie Mensuel, dat van 1969 tot 1986 bestond en naar stripfiguur Charlie Brown. Charlie Hebdo ging al in 1981 ten onder. Het werd opnieuw in het leven geroepen in 1992.

Video: Vermoorde cartoonisten behoorden tot de top van Frankrijk

Spotprenten

In 2006 publiceerde Charlie Hebdo opnieuw fel omstreden spotprenten van de profeet Mohammed die eerder in de Deense Jyllands-Posten waren verschenen. Islamitische organisaties in Frankrijk voerden daar vergeeft een proces over tegen het blad.

In november 2011 werd het pand van Charlie Hebdo met een molotovcocktail belaagd. in 2012 publiceerde Charlie Hebdo opnieuw spotprenten van de profeet Mohammed, sommige met een naakte profeet. In de Islam is het afbeelden van de profeet niet toegestaan en veel moslims zijn fel gekant tegen het blad.

LiveblogReacties: 'Frankrijk in staat van shock'