In en bij het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs hebben zeker twee gemaskerde mannen met automatische wapens woensdag rond het middaguur twaalf mensen gedood. Ook zijn elf mensen gewond geraakt.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Dat bevestigt de Franse politie. 

Er lijkt onduidelijkheid te ontstaan over het aantal schutters. De aanklager sprak aan het begin van de avond in een persconferentie over twee schutters, terwijl de Franse politie eerder liet weten uit te gaan van drie schutters.

Onder de doden zijn twee politieagenten. Ook de uitgever en cartoonist van het blad, Stéphane Charbonnier, en zeven andere journalisten zijn gedood. Daarnaast kwamen een genodigde en een receptionist om het leven. 

Vier van de gewonden zijn er volgens de autoriteiten ernstig aan toe. Veertig mensen zijn na de aanslag in veiligheid gebracht. Le Figaro spreekt van "een regen van kogels". Er zou zijn geschoten met kalasjnikovs.

Van vijf gedode journalisten zijn de namen bekend: naast Carb zijn het Tignous en Wolinski en econoom Bernard Maris. Ook eindredacteur Moustapha Ourrad en kroniekschrijfster en psychoanaliste Elsa Cayat zijn vermoord.

De twee agenten zijn Franck D. en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood.

Appartementen

De politie in Parijs heeft in het onderzoek naar de daders woensdagmiddag twee appartementen doorzocht. Dat meldt de krant Le Parisien. Niemand is aangehouden, zo heeft de krant van bronnen bij de politie vernomen.

Het ene appartement ligt in Pantin in het noordoosten van de Franse hoofdstad, het andere in Gennevilliers in het noordwesten van Parijs. Mogelijk was het appartement in Pantin een schuiladres van de daders. Zij vluchtten na de aanslag in de richting van de Porte de Pantin, tot de politie hun vluchtauto uit het oog verloor.

Fotoserie: Aanslag in Parijs

In en bij het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs doodden twee gemaskerde mannen met automatische wapens rond het middaguur twaalf mensen. © AFP
De twee daders zouden een benzinestation hebben overvallen in hun vlucht. © AFP
De toenmalige Franse president François Hollande neemt samen met de burgemeester van Parijs en de minister van Binnenlandse Zaken een minuut stilte in acht. © AFP
Bij de aanval op het kantoor van Charlie Hebdo raakten ook vier mensen zwaargewond. © AFP
Onder de doden zijn twee agenten en medewerkers van het blad. © AFP
Een agent is buiten doodgeschoten door de twee gemaskerde aanvallers. © ANP
Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. © ANP
Na de aanslag sloegen de aanvallers op de vlucht in een zwarte auto. © AFP
De vluchtauto werd leeg aangetroffen in een buitenwijk van Parijs. De aanvallers zijn daar in een andere auto gestapt. © AFP
De aanval leek zorgvuldig georganiseerd. © ANP
De aanvallers leken de namen van de cartoonisten te kennen. © AFP
Een man houdt de editie van Charlie Hebdo van 2 november 2011 vast, waarop een cartoon van 'gasthoorfdredacteur' de profeet Mohammed is te zien. © ANP
Fransen gingen onder andere op De Place de la République in het hartje van Parijs de straat op om te protesteren. © ANP
Mensen steken kaarsen aan ter nagedachtenis aan de overledenen. © AFP
Agenten bewapenen zich in Parijs in de klopjacht die volgde op de aanslag. © AFP
In Reims werd een anti-terreuractie gestart, waarbij zeven mensen werden gearresteerd. © AFP
De toenmalige François Hollande stelde dat Frankrijk 'in staat van shock' verkeert. © AFP
In Parijs en Brussel werden spontane betogingen georganiseerd na de bloedige aanslag op de redactie. © AFP
Bij de Franse ambassade in Den Haag werden bosjes bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken om de slachtoffers te herdenken. © ANP
De redactie van de Telegraaf houdt een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. © ANP
Een man leest op station Rotterdam Centraal de eerste editie van Charlie Hebdo na de aanslagen. © ANP

Doelgericht

Volgens ooggetuigen waren er drie schutters aanwezig, die na de aanslag op de vlucht sloegen in een zwarte auto. Volgens Le Figaro waren het zwaarbewapende, gemaskerde en in het zwart geklede mannen. De mannen schoten doelgericht op de medewerkers, van wie ze de namen kenden.

Volgens omwonenden spraken de schutters Frans en vroegen ze de weg voordat ze het hoofdkantoor binnengingen. Op videobeelden is te horen hoe "Allahu akbar" ('God is groot') wordt geroepen. Een cartooniste die de aanslag overleefde, Corinne Rey, liet de mannen onder dwang binnen. Volgens haar claimden de aanvallers dat ze bij al-Qaeda hoorden. 

Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers om zich heen. Een politieauto is daarbij herhaaldelijk geraakt en ook winkelruiten van nabijgelegen panden zijn doorboord met kogels. Bij hun vlucht reden de schutters ook een voetganger aan.

Klopjacht

De politie is het spoor van de daders kwijt en is een klopjacht gestart naar de daders. Inmiddels is de vluchtauto leeg aangetroffen in een buitenwijk in het noorden van Parijs. De aanvallers zouden daar in een andere auto zijn gestapt.

De politie is volgens Franse media nu op zoek naar andere auto's. De Franse politie heeft getuigen gevraagd zich te melden. Er hebben zich ooggetuigen gemeld die hebben gezien dat de daders van auto verwisselden.

Daarbij deden ze niet geheimzinnig maar riepen met hun maskers op dat Allah met hun was. Ze stalen volgens getuigen een witte Renault clio en verdwenen in noordoostelijke richting naar de Porte de Pantin.

Hollande

Volgens de Franse president François Hollande is zonder twijfel sprake van een terrorrische aanslag. De aanslagplegers ''zullen worden opgejaagd zolang dat nodig is en ze zijn gepakt, voor een rechter zijn gebracht en zijn veroordeeld'', aldus Hollande.

De president riep de bevolking op de nationale eenheid te bewaren. Volgens Hollande zijn er de afgelopen weken meerdere terroristische aanslagen in Frankrijk verijdeld.

Het Franse kabinet houdt woensdagmiddag crisisberaad en om 20.00 uur spreekt Hollande het volk toe. Het dreigingsniveau voor aanslagen is bijgesteld naar het hoogste niveau.

De autoriteiten in Parijs hebben op tal van plaatsen in de Franse hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden extra beveiligd. 

Video: Compilatie van beelden door getuigen gefilmd

Getuigen leggen aanslag op video vast
Getuigen leggen aanslag op video vast

Redactievergadering

Volgens de rechtse krant Le Parisien pleegden de daders de aanslag tijdens een redactievergadering. Veel redacteuren waren aanwezig en tekenaars zouden zich vanwege de vergadering in één ruimte bevinden.

Redactiechef Gérard Biard was in Londen toen in Parijs zijn redactie onder vuur werd genomen. "Ik snap niet hoe mensen een nieuwsblad kunnen aanvallen met zware wapens. Een krant is geen oorlogswapen", zei Gérard Biard volgens Franse en Britse media woensdag.

Volgens hem was er niet met een aanval gedreigd. "Daar weet ik niets van en ik denk niet dat iemand individueel bedreigd is, want dan hadden we erover gepraat. Er was geen specifieke dreiging op het moment", aldus Biard.

Het weekblad is wel eerder doelwit geweest van een aanslag. In 2011 brak brand uit op de redactie van Charlie Hebdo door een brandbom. Aanleiding toen was een karikatuur van de profeet Mohammed die het blad geplaatst had. Sinds die aanslag werd het kantoor extra bewaakt. De meest recente cartoon was een spotprent van de leider van terreurgroep IS.

Protest

In Parijs en Brussel worden spontane betogingen georganiseerd. De Place de la République in het hartje van Parijs vormt woensdagavond het beginpunt van een manifestatie. Onder de noemer JeSuisCharlie ('Ik ben Charlie') zijn via sociale media Parijzenaars opgeroepen te komen. Er zijn al enkele duizenden mensen aanwezig.

In Brussel is de verzamelplek het plein voor het Europees Parlement. Daar begint om 18.30 uur een protestactie. Iedereen is gevraagd een tijdschrift mee te nemen om ''ja te zeggen tegen vrijheid en nee tegen fanatisme''. Het is een initiatief van EU-parlementariërs.

Fotoserie: Betogingen voor persvrijheid

Donderdag is een dag van nationale rouw in Frankrijk. Dat zei president Francois Hollande woensdag in een statement op de televisie over de aanslag. © ANP
Demonstranten verzamelen zich op Union Square in New York. © AFP
Franse inwoners in Washington demonstreren buiten het Newseum. © AFP
Medewerkers van de Franse ambassade in Washington hangen posters op. © AFP
Ook in het Duitse Berlijn gingen mensen uit protest de straten op. © AFP
evenals in Lille. © AFP
Mensen demonstreren voor persvrijheid in het Franse Marseille. © AFP
7-9 januari 2015: Charlie Hebdo - Twee broers dringen al schietend de redactie van het satirische blad binnen. © ANP
De Place de la République in het hartje van Parijs is woensdagavond het beginpunt van een manifestatie. © AFP
Onder de noemer JeSuisCharlie (Ik ben Charlie) worden via sociale media Parijzenaars opgeroepen te komen. © ANP
Charlie verwijst naar de naam van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. © AFP
Bij de bijeenkomsten in Frankrijk steken mensen pennen omhoog. Dit verwijst naar het spreekwoord dat de pen machtiger is dan het zwaard. © AFP
Ook in Amsterdam wordt er gedemonstreerd tegen de aanslag in Parijs. © ANP
Deelnemers aan een demonstratie op de Dam voor de persvrijheid, naar aanleiding van de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo waarbij twaalf doden vielen. © ANP
Ook in de Franse stad Rennes verzamelen zich veel betogers voor persvrijheid. © AFP
Mensen in Nice betuigen hun medeleven aan de slachtoffers van de aanslag. © AFP
In Toulouse verzamelen veel Fransen zich om hun onvrede te uiten over de aanval. © AFP
Ook in Berlijn wordt woensdagavond gedemonstreerd, © ANP

NCTV

De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelt in een reactie op de gebeurtenissen in Parijs dat de aanslag het "dreigingsbeeld waar we in Nederland al langer mee te maken hebben" bevestigt.

"De gebeurtenissen in Parijs onderstrepen daarom het belang om in Nederland waakzaam en alert te blijven." Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen, aldus de NCTV.

Video: Hulpdiensten in actie

Dossier aanslag Parijs | Reacties: 'Frankrijk in staat van shock'

Achtergrond: Tegendraads Charlie Hebdo protesteert tegen extreemrechts, religie en politiek