PARIJS - Een felle brand die kennelijk is veroorzaakt door een brandbom, heeft het interieur van het hoofdkwartier van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs in de nacht van dinsdag op woensdag verwoest.

Bovendien is de website van het blad door hackers belaagd.

De site toonde woensdag plotseling enige tijd een moskee, een Korantekst en de klacht dat het blad de persvrijheid schandelijk misbruikt met een karikatuur van de profeet Mohammed.

Het blad heeft woensdag een speciale uitgave over de Arabische Lente gepubliceerd. Die heet 'Sharia Hebdo' en is volgens de makers tot stand gekomen onder leiding van de profeet Mohammed als gast-hoofdredacteur.

Zweepslagen

De voorpagina van deze editie circuleerde al op internet en toont een striptekening waarop een man die een Arabische geestelijke verbeeldt, zegt: ''100 zweepslagen als u zich niet dood heeft gelachen''. De publicatie is mede naar aanleiding van ''de verkiezingswinst afgelopen maand van de islamisten in Tunesië''.

Politie en brandweer lieten zich nog niet uit over de precieze oorzaak, maar Stéphane Charbonnier van Charlie-Hebdo zei dat het blad veel is bedreigd en hij wijt de brand aan islamitische extremisten.

Fillon

De Franse premier François Fillon veroordeelde de aanslag op het weekblad scherp: ''De vrijheid van meningsuiting is een onvervreemdbaar recht in onze democratie (..) en geen enkele zaak kan een dergelijke gewelddaad rechtvaardigen.''

Tareq Oubrou, voorzitter van de Vereniging van Imams in Frankrijk, bestempelde het als een ontoelaatbare misdaad.

Veel islamieten beschouwen afbeeldingen van de profeet als godslasterlijk. Deense spotprenten van de profeet veroorzaakten in 2005 hevige onlusten in de islamitische wereld, waarbij circa 50 doden vielen.

Aanslag op kantoor Frans weekblad