Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Laver Cup

Activist overschaduwt start Laver Cup door zijn arm op de baan in brand te steken

Team Europa staat na de eerste drie enkelpartijen op een 2-1-voorsprong in de Laver Cup. Casper Ruud en Stéfanos Tsitsipás wonnen hun wedstrijd, terwijl Andy Murray ten onder ging tegen Alex De Minaur. Veel aandacht in Londen ging uit naar een klimaatactivist, die tijdens het duel van Tsitsipás en Diego Schwartzman de baan op kwam om een vuurtje te stoken en daarbij zijn arm (onbedoeld) even in de brand zette.
Door onze sportredactie

De klimaatactivist wist na de eerste set de baan te bereiken en snel een vuurtje te stoken. Hij had vermoedelijk een brandbaar goedje bij zich, maar het ging mis toen hij dat zittend op de baan aanstak. Zowel de baan als zijn rechterarm vatte vlam.

De man raakte in paniek, maar slaagde er zelf in om het vuur op zijn arm uit te krijgen. De activist, die door beveiligers van de baan werd gesleept, wilde een statement maken tegen het gebruik van privévliegtuigen en droeg een shirt met de tekst 'End UK private jets'. Onder anderen Roger Federer en Novak Djokovic kwamen met hun eigen vliegtuig naar Londen.

Voor dat incident had de 23-jarige Ruud het toernooi geopend door Jack Sock met veel moeite te verslaan: 6-4, 5-7 en 10-7. De verliezend US Open-finalist en nummer twee van de wereld kwam snel op een 3-0-voorsprong. Hij verloor op 5-3 nog wel zijn servicegame, maar brak Sock direct daarna en pakte de eerste set.

In het tweede bedrijf ging het tot 5-5 gelijk op, waarna Sock overtuigde met een lovebreak. De nummer 128 van de wereld in het enkelspel maakte het daarna af en begon ook voortvarend aan de supertiebreak door een 3-0-voorsprong te pakken. Mede door wat onnodige fouten knokte Ruud zich terug en voorkwam hij een stunt.

Laver Cup
Een klimaatactivist zorgde voor de nodige consternatie in de O2 Arena.

Federer zwaait af in Londen

Tsitsipás gaf de voortvarende start van het Europese team een vervolg door Diego Schwartzman overtuigend te kloppen: 6-1 en 6-2. De Argentijn speelde ondermaats en werd vijf keer gebroken, terwijl de Griek weinig fouten maakte.

In de avondsessie deden Murray en De Minaur liefst 2,5 uur over hun wedstrijd. De 35-jarige Schot was aan het einde van de partij helemaal op en ging nipt ten onder: 7-5, 3-6 en 7-10.

Bij de Laver Cup nemen een team uit Europa en een formatie met spelers uit de rest van de wereld het tegen elkaar op. Het toernooi duurt tot en met zondag. Team World wist het toernooi nog nooit te winnen.

De meeste aandacht op de eerste dag van de Laver Cup gaat uit naar Roger Federer, die de laatste wedstrijd uit zijn loopbaan speelt. De Zwitserse tennislegende vormt in het dubbelspel een duo met Rafael Nadal en ze nemen het op tegen Frances Tiafoe en Sock.


Lees meer over:

TennisLaver CupCasper Ruud

Aanbevolen artikelen