Nick Kyrgios heeft woensdag voor een verrassing gezorgd in de tweede ronde van het Masters-toernooi in Montreal. De Australiër schakelde nummer één van de wereld Daniil Medvedev uit. Carlos Alcaraz liet zich ondanks een matchpoint verrassen door de Amerikaan Tommy Paul.

Kyrgios was op het Canadese hardcourt in drie sets te sterk voor Medvedev: 6-7 (2), 6-4 en 6-2 De mondiale nummer 37 van de wereld besliste de partij na zo'n twee uur op zijn eerste matchpoint.

De 27-jarige Kyrgios liet in de eerste set bij een stand van 5-4 twee setpunten liggen, waarna de één jaar jongere Medvedev de tiebreak simpel won.

In het tweede bedrijf nam Kyrgios meteen een break voorsprong en die gaf hij niet meer uit handen. Medvedev kon in de beslissende set iets langer gelijke tred houden met zijn opponent, maar leverde in de vijfde game zijn service in. Daarna pakte hij geen game meer.

Kyrgios verkeert de laatste weken in topvorm. Vorige maand haalde hij verrassend de finale van Wimbledon en vorige week schreef hij het ATP-toernooi in Washington op zijn naam.

Medvedev, die in de eerste ronde in Montreal een bye had, verdedigde zijn titel in Canada. De Rus veroverde vorige week op het hardcourt in het Mexicaanse Los Cabos nog zijn eerste titel van dit seizoen.

Nick Kyrgios verkeert de laatste weken in topvorm.

Nick Kyrgios verkeert de laatste weken in topvorm.
Nick Kyrgios verkeert de laatste weken in topvorm.
Foto: Getty Images

Alcaraz laat zich ondanks matchpoint verrassen

Eerder op de dag ging de negentienjarige Alcaraz, die in de eerste ronde een bye had, in drie sets onderuit tegen de zes jaar oudere Paul: 7-6 (4), 6-7 (7) en 3-6. De nummer vier van de wereld moest zich na 3 uur en 24 minuten gewonnen geven.

Alcaraz leek op weg naar een eenvoudige zege toen hij in de tweede set een 3-0-voorsprong nam. Paul knokte zich vervolgens terug en sleepte er een tiebreak uit. Daarin verspeelde de Spanjaard bij een stand van 7-6 een matchpoint, waarna de Amerikaan op zijn tweede setpunt wel toesloeg.

In de beslissende set leverde Alcaraz al vroeg zijn service in en maakte hij die break achterstand niet meer ongedaan. Paul liet in de achtste game nog vier matchpoints liggen, maar de mondiale nummer 34 maakte het karwei in de volgende game op eigen service wel af.

Alcaraz speelde tegen Paul zijn eerste partij op hardcourt sinds begin april. Toen won hij de finale van het Masters-toernooi in Miami. Ook schreef de tiener dit seizoen de graveltoernooien in Rio de Janeiro, Barcelona en Madrid op zijn naam. Op Roland Garros strandde hij in de kwartfinales en op Wimbledon in de achtste finales.

Later op de dag komt Botic van de Zandschulp in actie in de tweede ronde. De Nederlander neemt het op tegen de als negende geplaatste Brit Cameron Norrie, die op Wimbledon de halve finales haalde.

Carlos Alcaraz verloor in drie sets van Tommy Paul.

Carlos Alcaraz verloor in drie sets van Tommy Paul.
Carlos Alcaraz verloor in drie sets van Tommy Paul.
Foto: ANP