Novak Djokovic heeft zich donderdag vlak voor de loting afgemeld voor het Masters-toernooi van komende week in Montreal. De 21-voudig Grand Slam-winnaar is niet gevaccineerd tegen COVID-19 en mag Canada daarom niet in.

De 35-jarige Djokovic stond wel op de deelnemerslijst voor het Masters-toernooi voor het geval de autoriteiten de regels zouden versoepelen. Dat gebeurde dus niet.

Begin dit jaar kon Djokovic ook niet meedoen aan de Australian Open. De Serviër werd na een juridische strijd met de Australische autoriteiten het land uitgezet, omdat hij weigert zich te laten vaccineren tegen COVID-19.

De voormalige nummer één van de wereld was wel welkom op Roland Garros en Wimbledon. In Londen veroverde hij zijn 21e Grand Slam-titel, één minder dan recordhouder Rafael Nadal.

De kans is groot dat Djokovic later deze maand ook niet mag meedoen aan de US Open, omdat ook in de Verenigde Staten alle bezoekers een vaccinatiebewijs moeten laten zien. Desondanks hoopt de huidige nummer zes van de wereld nog steeds dat hij welkom is op het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar.

Djokovic schreef het Masters-toernooi in Canada, dat afwisselend in Montreal en Toronto plaatsvindt, vier keer op zijn naam. In 2007, 2011, 2012 en 2016 was hij de sterkste. Vorig jaar veroverde Daniil Medvedev de titel in Canada.