Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Elena Rybakina

Rybakina wint in twee sets van Halep en treft Jabeur in Wimbledon-finale

Elena Rybakina heeft zich donderdag geplaatst voor de finale van Wimbledon. Ze ontdeed zich in de halve eindstrijd in twee sets van Simona Halep (6-3 en 6-4) en haalde zo voor het eerst in haar loopbaan een Grand Slam-finale. Daarin treft ze Ons Jabeur, die eerder op de dag won van Tatjana Maria.
Door onze sportredactie

Rybakina (ATP-23) was gedurende de gehele wedstrijd de betere speelster. Met haar aanvallende spel dwong ze Halep (ATP-18) tot fouten en sloeg ze meerdere winners. De eerste set ging zo in 37 minuten met naar de 23-jarige Rybakina.

In de tweede set brak de Kazachse ook direct de opslag van Halep, maar die kwam nog goed terug tot 2-2. De Roemeense verspeelde echter meteen weer haar servicebeurt en die tweede voorsprong stond Rybakina niet meer af. Het eerste matchpoint was meteen raak: op de service van Halep sloeg ze toe met een knappe return.

Halep won in 2019 al Wimbledon, maar haalde dit jaar geen moment het topniveau dat ze destijds liet zien. Voor Rybakina was het halen van de kwartfinales van Roland Garros (vorig jaar) haar beste prestatie op een Grand Slam-toernooi.

Wimbledon
Een spectaculaire rally met beide speelsters aan het net tijdens de halve finale op Wimbledon.

Twee debuterende finalisten

Eerder op de dag won de Tunesische Jabeur in drie sets van de Duitse Maria. Jabeur won de eerste set in 38 minuten overtuigend met 6-2, maar in de tweede set vocht Maria terug. De 34-jarige Duitse brak vroeg en verloor zelf geen enkele servicegame: 6-3.

In de beslissende derde set was Jabeur veruit de sterkste en werd het in iets minder dan een half uur 6-1. Na een uur en 43 minuten maakte Jabeur het af op haar tweede wedstrijdpunt na een misser van Maria, die een forehand in het net sloeg.

Net als Rybakina debuteert Jabeur in een Grand Slam-finale. Zij is tevens de eerste Afrikaanse Wimbledon-finaliste sinds 1960. In dat jaar haalde de Zuid-Afrikaanse Sandra Reynolds de finale in Londen. In het Grand Slam-tijdperk (sinds 1968) is ze zelfs de eerste Afrikaanse tennisster die de eindstrijd op een Grand Slam haalt.

Ons Jabeur, Tatjana Maria
Ons Jabeur en Maria Tatjana wisselen een knuffel uit aan het net na afloop van de halve finale.

Lees meer over:

TennisWimbledon

Aanbevolen artikelen