Botic van de Zandschulp vindt dat hij zichzelf niet veel kan verwijten na zijn uitschakeling in de vierde ronde van Wimbledon. De Nederlander hoopte op een stunt tegen Rafael Nadal, maar ging net als ruim een maand geleden in drie sets ten onder tegen de Spanjaard: 6-4, 6-2 en 7-6 (6).

"Ik vond hem hier weer wat aanvallender spelen dan op Roland Garros", zei Van de Zandschulp op zijn persconferentie in Londen. "Bij elke korte bal of slice die ik sloeg, nam hij het initiatief over. Hij is gewoon heel erg gretig om elk punt te winnen."

"Daarnaast serveerde hij verrassend goed, een stuk beter dan in de laatste wedstrijden op gras die ik van hem heb gezien. De Nadal van vandaag is de beste speler die ik hier tot nu toe heb zien spelen."

De 26-jarige Van de Zandschulp verloor de eerste set door een break op 4-5 en kwam daarna lange tijd niet meer in zijn spel, waardoor de tien jaar oudere Nadal snel kon uitlopen. De Veenendaler had dat voor een deel aan zichzelf te wijten, want hij sloeg relatief veel onnodige fouten. Over de hele wedstrijd gezien waren het er 34, zeventien meer dan Nadal.

"Ik denk dat hij het initiatief overneemt als je té defensief speelt. Daarom speelde ik bijvoorbeeld iets agressiever op zijn tweede service", verklaarde Van de Zandschulp. "Ik vind dat ik een goede eerste en een goede derde set heb gespeeld. Het was zonde dat ik op 5-4 werd gebroken. Toen liep hij iets te snel weg in de tweede set."

Samenvatting: Van de Zandschulp verliest van Nadal op Wimbledon
179
Samenvatting: Van de Zandschulp verliest van Nadal op Wimbledon

'Normaal mis ik niet zo snel een smash'

Nadal stevende af op een snelle overwinning, maar hij verzuimde de wedstrijd bij een 5-3-voorsprong uit te serveren en liet in de tiebreak liefst drie matchpoints liggen. Van de Zandschulp was dicht bij een vierde set, maar op Nadals vierde matchpoint werkte de Nederlander een relatief eenvoudig smash in de tramrails.

"Ik moet zeggen dat ik normaal niet zo snel een smash mis. Het was een mogelijkheid om naar 7-7 te gaan, maar het werd ook wat donkerder. Ik sloeg hem net naast de lijn. Jammer dat het op 7-6 in de tiebreak gebeurde. Ik begon steeds meer te geloven in mijn kansen om de set te pakken", aldus Van de Zandschulp.

Ondanks de nederlaag in drie sets had de nummer 25 van de wereld genoten van het podium waarop hij stond. "De sfeer was geweldig en pas op het einde, toen ik terugkwam, kreeg ik die volledig mee. Iedereen houdt hier toch ook wel van Nadal, al is Roger Federer nog wel populairder."

Van de Zandschulp komt pas over twee weken weer in actie, op het graveltoernooi van Hamburg. "Ik kijk terug op een goed Wimbledon en heb veel potten op gras kunnen spelen. Er zit zeker nog verbetering in, bijvoorbeeld in het wegnemen van tijd bij mijn tegenstander. Dat zit nog niet helemaal in mijn systeem, maar daar gaan we weer hard aan werken."