Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rafael Nadal

Nadal treft Van de Zandschulp na driesetter, Kyrgios klopt Tsitsipás in verhit duel

Botic van de Zandschulp gaat met Rafael Nadal strijden om een plek in de kwartfinales van Wimbledon. De Spanjaard had zaterdagavond weinig te duchten van de Italiaan Lorenzo Sonego: 6-1, 6-2 en 6-4. Nick Kyrgios maakte in een verhit duel een einde aan het toernooi van Stéfanos Tsitsipás.
Door NU.nl/ANP

De 36-jarige Nadal kwam eigenlijk geen moment in de problemen tegen Sonego. De nummer 54 van de wereld kreeg in de derde set bij een 3-4-stand pas zijn eerste breakkansen en plaatste toen direct een lovebreak, maar dat was uitstel van executie. Nadal brak Sonego direct daarna en serveerde de wedstrijd na in totaal twee uur uit.

Het is de tiende keer dat Nadal zich achtstefinalist mag noemen op Wimbledon. De nummer vier van de wereld hoopt het Grand Slam-toernooi in Londen voor de derde keer te winnen, na eerder succes in 2008 en 2010. Hij verloor de finale drie keer.

In de vierde ronde wacht Nadal een nieuwe confrontatie met Van de Zandschulp. De Veenendaler bereikte eerder op de dag de laatste zestien door de Fransman Richard Gasquet in vier sets te verslaan. Nadal was eerder dit jaar in de derde ronde van Roland Garros nog in drie sets te sterk voor Van de Zandschulp.

'Rafa' schreef het Grand Slam-toernooi in Parijs voor de veertiende keer op zijn naam door de Noor Casper Ruud in de finale te kloppen. Nadal won begin dit jaar ook al de Australian Open, waardoor hij nu op 22 Grand Slam-titels staat.

Novak Djokovic en Roger Federer hebben twee majors minder gewonnen. Djokovic neemt het zondag in de vierde ronde ook op tegen een Nederlander: Tim van Rijthoven.

Rafael Nadal
Rafael Nadal jaagt op zijn derde Wimbledon-titel.

Kyrgios klopt Tsitsipás in verhit duel

Niet lang na de partij van Nadal plaatste Kyrgios zich voor de vierde ronde door Tsitsipás te kloppen: 6-7 (2), 6-4, 6-3 en 7-6 (7). De wedstrijd werd gekenmerkt door de rivaliteit tussen beide heren. Het duel ontbrandde in de slotfase van de tweede set, toen een lijnrechter naar de umpire liep om hem kenbaar te maken dat Kyrgios zich verbaal had misdragen. Het kwam de tennisser op een waarschuwing te staan.

Na het laatste punt van de tweede set sloeg Tsitsipás een bal in het publiek. Het incident was vergelijkbaar met dat van Novak Djokovic op de US Open in 2019, toen de Serviër een lijnrechter raakte. Kyrgios eiste dat Tsitsipás - net als Djokovic in 2019 - gediskwalificeerd zou worden, maar de nummer vier van de plaatsingslijst kwam weg met een waarschuwing.

In de derde set sloeg Kyrgios een onderhandse service en uit frustratie retourneerde Tsitsipás de bal met een harde slag die ver achter de baan belandde. De Griek had geen enkele intentie de bal binnen de lijnen te slaan en dat kwam hem op een point penalty te staan.

In het restant van de set probeerde de gefrustreerde Tsitsipás zijn tegenstander een aantal keer te raken. Kyrgios daagde hem uit door bij fouten van zijn tegenstander onder meer "goede bal" te roepen. De wedstrijd werd beslist in een zinderende tiebreak in de vierde set. Kyrgios sloeg met een prachtige dropshot toe op zijn tweede matchpoint.

De nummer veertig van de wereld, die voor de vierde keer in de achtste finales van Wimbledon staat, neemt het in de vierde ronde op tegen Brandon Nakashima. De Amerikaan won in drie sets van de Colombiaan Daniel Galán: 6-4, 6-4 en 6-1.

Nick Kyrgios
Nick Kyrgios staat in de vierde ronde van Wimbledon.

Lees meer over:

TennisRafael NadalWimbledonNick Kyrgios

Aanbevolen artikelen