Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Botic van de Zandschulp

Van de Zandschulp klopt Gasquet en treft Nadal in vierde ronde Wimbledon

Botic van de Zandschulp heeft zaterdag net als Tim van Rijthoven de vierde ronde van Wimbledon bereikt. De Nederlander rekende op het Londense gras in vier sets af met tweevoudig halvefinalist Richard Gasquet: 7-5, 2-6, 7-6 (9) en 6-1.
Door NU.nl

De 26-jarige Van de Zandschulp piekte op de juiste momenten tegen de tien jaar oudere Gasquet en stapte na 2 uur en 38 minuten als winnaar van de baan. De Veenendaler noteerde in de hele partij liefst 58 winners.

Voor een plek in de kwartfinales wacht Van de Zandschulp een kraker met Rafael Nadal. De 22-voudig Grand Slam-winnaar versloeg de Italiaan Lorenzo Sonego, de nummer 54 van de wereld, eenvoudig met 6-1, 6-2 en 6-4.

Revelatie Van Rijthoven voegde zich vrijdag al bij de laatste zestien op Wimbledon door de Georgiër Nikoloz Basilashvili te verslaan. De geboren Roosendaler, die vorige maand uit het niets het grastoernooi van Rosmalen won, speelt zondag tegen titelverdediger en zesvoudig Wimbledon-winnaar Novak Djokovic.

Het is voor het eerst sinds 2002 dat er twee Nederlanders in de vierde ronde van een Grand Slam-toernooi staan. Twintig jaar geleden reikten Sjeng Schalken en Richard Krajicek tot de kwartfinales van Wimbledon. Dat was ook hun eindstation.

Van de Zandschulp doet dit jaar voor de tweede keer mee aan Wimbledon. De nummer 25 van de wereld haalde vorig jaar als qualifier het hoofdschema en schopte het tot de tweede ronde, waarin hij het hoofd moest buigen tegen de latere finalist Matteo Berrettini. Het beste resultaat van Van de Zandschulp op een Grand Slam-toernooi dateert van vorig jaar, toen hij de kwartfinales van de US Open haalde.

Botic van de Zandschulp
Botic van de Zandschulp staat voor het eerst in de vierde ronde van Wimbledon.

Van de Zandschulp toont weer veerkracht na moeizaam begin

Net als in zijn tweederondepartij tegen Emil Ruusuvuori ging Van de Zandschulp zaterdag op baan 2 moeizaam van start. De kopman van het Nederlandse tennis serveerde niet goed genoeg en verloor direct zijn eerste servicegame. Hij stevende af op setverlies, maar Gasquet verzuimde op 5-3 een van zijn vijf setpunten te benutten.

Van de Zandschulp profiteerde optimaal met een break, brak de Fransman opnieuw op 5-5 en sleepte de eerste set met een lovegame binnen. Gasquet kende op dat moment een mindere fase, maar bleef met horten en stoten overeind. De halvefinalist van 2007 en 2015 overleefde op 1-1 twee breakpoints en trok de tweede set naar zich toe door twee servicegames van Van de Zandschulp te winnen.

In de derde set waren de twee tennissers zeer aan elkaar gewaagd. Gasquet herstelde zich van een snelle break en won zijn servicegames wat makkelijker dan eerder in de wedstrijd. In de tiebreak kwam de routinier met 5-3 voor, maar de soms mopperende Van de Zandschulp herstelde zich knap. Hij won drie punten op rij en beschikte over de langste adem.

Met het veiligstellen van de derde set was het verzet van Gasquet definitief gebroken. De nummer 69 van de wereld kwam geen moment meer in de buurt van een breakpoint en incasseerde op 1-2 en 1-4 zelf een lovebreak. De oppermachtige Van de Zandschulp won liefst negentien van de laatste twintig punten en mag zich voor het eerst achtstefinalist noemen op Wimbledon.

Resultaten Van de Zandschulp

  • Eerste ronde: Feliciano López (6-2, 6-3 en 6-3)
  • Tweede ronde: Emil Ruusuvuori (3-6, 6-1, 6-4 en 6-4)
  • Derde ronde: Richard Gasquet (7-5, 2-6, 7-6 (9) en 6-1)

Lees meer over:

TennisWimbledonBotic van de Zandschulp

Aanbevolen artikelen