Goedemiddag en welkom in dit liveblog. Hier houd ik, Iris Timmer, je op de hoogte van de derderondeprtij van Tim van Rijthoven op Wimbledon. Veel plezier!

  • Wimbledon
  • Derde ronde
  • Van Rijthoven verslaat Basilashvili 
  • 6-4, 6-3 en 6-4
vrijdag 1 juli om 12:40
Op Wimbledon zijn er geen punten te verdienen voor de ATP-ranglijst omdat er door de oorlog in Oekraïne geen tennissers uit Rusland en Belarus welkom zijn.

Dat is jammer voor Van Rijthoven die met zijn indrukwekkende zegereeks een flink stuk zou stijgen op de wereldranglijst. De Nederlander staat op dit moment op plek 104 en kan wel een paar plekken opschuiven.
vrijdag 1 juli om 12:26
Tim van Rijthoven kan in de vierde ronde van Wimbledon Novak Djokovic treffen. Maakt de Nederlander een kans tegen de zesvoudig Wimbledon-winaar?
vrijdag 1 juli om 12:07
De eerste juichfoto van Van Rijthoven stroomt onze beeldbank binnen.
vrijdag 1 juli om 12:03
De kans is groot dat Van Rijthoven Djokovic treft in de vierde ronde. De 35-jarige Serviër won het Grand Slam-toernooi zes keer en is de huidige nummer drie van de wereldranglijst. De titelverdediger speelt later vandaag in de derde ronde tegen Miomir Kecmanovic (ATP-30) uit Servië.
vrijdag 1 juli om 11:59
Van Rijthoven is de negende Nederlandse man ooit die achtste finales van Wimbledon haalt. Hij treedt in de voetsporen van Sjeng Schalken, Richard Krajicek, Jan Siemerink, Mark Koevermans, John van Lottum, Jacco Eltengh, Tom Okker en Paul Haarhuis.
vrijdag 1 juli om 11:54
Nederlandse mannen deze eeuw in vierde ronde Wimbledon (en het eindstation):

2022: Van Rijthoven (minimaal vierde ronde)
2004: Schalken (kwartfinale)
2003: Schalken (kwartfinale)
2002: Schalken (kwartfinale) en Krajicek (kwartfinale)
vrijdag 1 juli om 11:48
BIZAR! Van Rijthoven wint! (6-4) Tim van Rijthoven herpakt zichzelf na een duidelijk mindere fase in de wedstrijd en weet de Georgiër te breken. Hij pakt de winst in drie sets en is daarmee door naar de vierde ronde op Wimbledon. Daar treft de Nederlander mogelijk Novak Djokovic, de nummer drie van de ATP-ranglijst. 

Het is de eerste keer dat Van Rijthoven meedoet aan een Grand Slam-toernooi. De 25-jarige Brabander speelde in 2014 op het jeugdtoernooi van Wimbledon, waar hij het tot de kwartfinales schopte.
vrijdag 1 juli om 11:47
Het is spannend in de derde set. Als Van Rijthoven Basilashvili weet te breken is hij door naar de vierde ronde op Wimbledon.
vrijdag 1 juli om 11:45
Lovegame voor Van Rijthoven. Met twee aces in zijn servicegame heeft de Nederlander zich weer herpakt. (5-4)
vrijdag 1 juli om 11:42
Basilashvili toont nu toch zijn vorm en behoudt gemakkelijk zijn servicegame. (4-4)
vrijdag 1 juli om 11:40
Van Rijthoven behoudt op het nippertje zijn servicegame en oogt nu toch wat meer gespannen. Hij maakt een paar slordige fouten waardoor Basilashvili de Nederlander bijna kan breken. (4-3)
vrijdag 1 juli om 11:34
Basilashvili behoudt ondanks zijn matige service toch zijn servicegame. (3-3)
vrijdag 1 juli om 11:29
Basilashvili is bij vlagen gevaarlijk. Vooral in de rally is de dertigjarige Georgiër sterk. Toch behoudt Van Rijthoven, die even in een mindere fase van de wedstrijd zit, zijn servicegame. (3-2)
vrijdag 1 juli om 11:27
Van Rijthoven oogt nu toch gefrustreerd en begint slordige fouten te maken. Basilashvili behoudt zijn servicegame. (2-2)
vrijdag 1 juli om 11:22
Een break voor Basilashvili. Van Rijthoven slaat een dubbele fout en dat geeft de Georgiër de kans om terug te komen. (2-1)
vrijdag 1 juli om 11:19
Break Van Rijthoven! (2-0) Er staat geen maat op de Nederlander. Hij neemt een voorsprong in de derde set. Basilashvili is niet in staat het Van Rijthoven moeilijk te maken.
vrijdag 1 juli om 11:16
Breakkans voor Van Rijthoven!
vrijdag 1 juli om 11:16
Basilashvili maakt de ene na de andere fout en dat zet Van Rijthoven op voorsprong in de servicegame van de Georgiër.
vrijdag 1 juli om 11:14
Van Rijthoven is bezig aan een enorme stunt! Hij behoudt zijn servicegame zonder puntverlies en controleert de wedstrijd. Het is 1-0 in de derde set.
vrijdag 1 juli om 11:13
Wat denk jij? Gaat dit nog mis voor Tim van Rijthoven?
vrijdag 1 juli om 11:10
Setwinst Van Rijthoven! (6-3) Van Rijthoven herpakt zichzelf na een verloren servicegame en breekt Basilashvili, de nummer 26 van de ATP-ranglijst.
vrijdag 1 juli om 11:09
Oei! Basilashvili breekt Van Rijthoven en komt terug tot 5-3.
vrijdag 1 juli om 11:06
Tim van Rijthoven beleeft de laatste weken een tennissprookje. Een paar weken geleden won hij zijn eerste ATP-toernooi in Rosmalen, waarna hij met een wildcard werd toegelaten tot Wimbledon. Hij staat op dit moment op plek 104 van de wereldranglijst. Helaas zijn er voor de Brabander geen ATP-punten te verdienen op het grastoernooi, anders zou Van Rijthoven tot de top-100 toetreden.
vrijdag 1 juli om 11:03
Basilashvili heeft in deze game eindelijk zijn service een beetje op orde. (5-2)
vrijdag 1 juli om 11:01
Van Rijthoven zit goed in de wedstrijd en behoudt zijn servicegame, een tweede setwinst lonkt. (5-1)
vrijdag 1 juli om 10:58
Break Van Rijthoven! (4-1) Van Rijthoven is bezig aan een wereldpartij. Basilashvili kan het de Nederlander niet moeilijk maken terwijl Van Rijthoven koeltjes profiteert van de fouten van de man uit Georgië.
vrijdag 1 juli om 10:57
Basilashvili speelt slordig in zijn servicegame en geeft weer meerdere punten uit handen. Dat zorgt voor een breakkans voor de Nederlander.
vrijdag 1 juli om 10:56
Jawel hoor, de Nederlander behoudt zijn servicegame en komt op een 3-1-voorsprong.
vrijdag 1 juli om 10:53
Break Van Rijthoven! (2-1) De service van Basilashvili wil maar niet lopen. Hij slaat een dubbele fout en dat zorgt ervoor dat de Nederlander op voorsprong komt in de tweede set. Van Rijthoven oogt ontspannen.
vrijdag 1 juli om 10:52
Breakkans voor Van Rijthoven. Gaat hij toeslaan?
vrijdag 1 juli om 10:51
Basilashvili moet het hebben van zijn harde slagen. Het gaat gelijk op in de servicegame van de Georgiër.
vrijdag 1 juli om 10:48
Van Rijthoven is in tegenstelling tot de Georgiër heel sterk aan het serveren. Hij geeft in zijn eigen servicegames nauwelijks punten uit handen. (1-1)
vrijdag 1 juli om 10:47
Basilashvili behoudt zijn servicegame. (0-1)
vrijdag 1 juli om 10:43
Setwinst Van Rijthoven! (6-4) Van Rijthoven staat sterk te serveren. Basilashvili is zichtbaar gefrustreerd. Het levert de Nederlander de winst in de set op.
vrijdag 1 juli om 10:38
Break Van Rijthoven! (5-4) De service van de Georgiër wil maar niet lopen, hij geeft meerdere punten weg door dubbele fouten. Van Rijthoven houdt het hoofd koel, weet Basilashvili te breken en neemt nu een voorsprong in de wedstrijd.
vrijdag 1 juli om 10:38
Het gaat gelijk op in de servicegame van Basilashvili. De Georgiër is enorm slordig aan het serveren en daar kan Van Rijthoven goed gebruik van maken. (40-40)
vrijdag 1 juli om 10:33
Het ziet er goed uit voor de Nederlander, die nu een voorsprong pakt in de servicegame van Basilashvili. (15-30)