Tim van Rijthoven hoopt zijn opmars in het tennis vrijdag voort te zetten en de vierde ronde van Wimbledon te halen. Zijn coach Igor Sijsling, met wie hij pas sinds begin dit jaar samenwerkt, voorspelt de 25-jarige Nederlander een grote toekomst.

De 34-jarige Sijsling, in 2014 de nummer 52 van de wereld, zag tijdens zijn eigen loopbaan al de potentie van Van Rijthoven. Zijn pupil zorgde onlangs voor een sensatie door het toernooi van Rosmalen te winnen en staat op de rand van de mondiale top honderd.

"Vorig jaar vroeg hij me al of ik iets voor hem kon betekenen. Toen tenniste ik zelf nog, maar het veranderde een beetje door een blessure van mij. Dit jaar kwam hij concreet met de vraag of ik hem kon helpen en dat zijn we gaan doen", aldus Sijsling.

"Ik had wel twijfels, want ik vond tennissen nog steeds heel leuk. Ik had graag nog willen spelen, maar ik merkte ook dat ik ouder werd. Nee, mij ga je niet meer zien als proftennisser."

Tijdens de laatste jaren was de weggezakte Sijsling vaak actief in hetzelfde circuit als Van Rijthoven, de challengers. "Hij was altijd een speler waar ik iets in zag en waar ik geloof in had, een ruwe diamant. Ik probeer hem een beetje te slijpen hier en daar, maar hij is vooral zelf goed bezig", aldus Sijsling.

De coach en zijn pupil gaan de komende tijd nog intensiever aan de slag. "Dit is niet zijn plafond en Tim kan nog een stuk beter dan hij nu laat zien. Hij kan zijn kracht bijvoorbeeld nog beter benutten door echt aanvallend te spelen."

Tim van Rijthoven won het toernooi van Rosmalen en trekt die lijn vooralsnog door op Wimbledon.

Tim van Rijthoven won het toernooi van Rosmalen en trekt die lijn vooralsnog door op Wimbledon.
Tim van Rijthoven won het toernooi van Rosmalen en trekt die lijn vooralsnog door op Wimbledon.
Foto: Getty Images

'Ben verbaasd dat hij het mentaal zo goed aankan'

Sijsling kijkt terug op een bijzondere maand juni. Waar Van Rijthoven voor het toernooi van Rosmalen nog weinig bekendheid genoot, heeft het Nederlandse volk inmiddels met hem kennisgemaakt.

"Soms gaat het ineens heel hard met een speler. Dan valt het kwartje, krijg je vertrouwen, speel je goed en win je een hoop potjes. Maar dat hij Rosmalen zou winnen, had niemand verwacht. Ik achtte het allemaal wel een keer mogelijk, maar het komt wel heel snel allemaal", aldus Sijsling.

"Ik ben wel enigszins verbaasd dat hij het mentaal allemaal zo goed aankan. En het gemak waarmee hij wedstrijden wint is heel indrukwekkend. We willen hier heel graag naar de vierde ronde. We zien het gewoon als de volgende horde."

Sijsling was in 2013 de laatste Nederlander in de derde ronde op Wimbledon. Hij gaf toen op tegen de Kroaat Ivan Dodig. "Ik weet nog dat ik heel slecht geslapen had en een soort van voedselvergiftiging had, waardoor ik een paar keer moest overgeven. Ik merkte dat ik die dag te weinig kon brengen. Dat was een jammerlijk einde."

Van Rijthoven speelt vrijdag in de derde ronde van Wimbledon tegen Nikoloz Basilashvili, de nummer 26 van de wereld. De partij begint om 12.00 uur.