Tim van Rijthoven is na zijn verrassende eindzege in Rosmalen bezig aan een nieuw succesverhaal op Wimbledon. De nummer 104 van de wereld stuntte woensdag in de tweede ronde tegen Reilly Opelka en voelt zich ook op het prestigieuste tennistoernooi ter wereld op zijn gemak.

"Het is grappig, want op Wimbledon heb je een kleedkamer voor geplaatste spelers én een voor ongeplaatste spelers. Dus eigenlijk loop ik hier rond tussen spelers die buiten de top-32 staan. En daar kan ik me beter mee identificeren dan met iemand die al Grand Slams gewonnen heeft", aldus de 25-jarige Van Rijthoven.

"Ik voel me zeker niet zoekende hier. Veel van de grote jongens die hier rondlopen ken ik nog van vroeger toen we in het juniorencircuit speelden. Dat maakt de toenadering toch een stukje makkelijker."

Van Rijthoven kwam een week geleden onbevangen aan op Wimbledon. Inmiddels heeft hij al 120.000 pond (omgerekend bijna 140.000 euro) bij elkaar geslagen. Punten zijn er deze weken niet te verdienen, anders had hij zijn opmars op de mondiale ranglijst voortgezet. Virtueel staat de Nederlander momenteel wel in de top honderd: 99e.

"Mentaal heb ik nu alles op orde. Mijn kijk op het spelletje is veranderd", aldus Van Rijthoven. "Het is niet meer mijn alles, maar heel veel. Mijn instelling is veranderd en dat is in mijn ogen alles. We wisten allemaal al wel dat ik kon tennissen."

Tim van Rijthoven versloeg Reilly Opelka met 6-4, 6-7 (8), 7-6 (7) en 7-6 (4).

Tim van Rijthoven versloeg Reilly Opelka met 6-4, 6-7 (8), 7-6 (7) en 7-6 (4).
Tim van Rijthoven versloeg Reilly Opelka met 6-4, 6-7 (8), 7-6 (7) en 7-6 (4).
Foto: AP

Van Rijthoven gaat met Alcaraz trainen

Na een dag rust komt Van Rijthoven vrijdag weer in actie. Dan is Nikoloz Basilashvili, de nummer 25 van de wereld, zijn tegenstander. Volgens de Nederlander heeft Basilashvili een andere speelstijl dan Opelka.

"Hij serveert niet zo goed als Opelka, maar is in de rally's beter. Hij gaat voor zijn slagen en slaat heel hard met zowel zijn forehand als backhand. Hij komt niet graag naar het net, dus misschien kunnen we daar iets op verzinnen."

Donderdag traint Van Rijthoven met toptalent Carlos Alcaraz, die zich ten koste van Tallon Griekspoor plaatste voor de derde ronde. "Mijn coach Igor Sijsling heeft dat geregeld en dat vind ik alleen maar leuk. In mijn ogen is hij een heel grote jongen. Hij speelt vergelijkbaar met Basilashvili, dus dat is alleen maar mooi."

Mocht Van Rijthoven van Basilashvili winnen, dan is mogelijk titelhouder Novak Djokovic zijn tegenstander in de vierde ronde.