Rafael Nadal heeft woensdag de halve finales op Wimbledon bereikt. De Spanjaard knokte zich tegen Taylor Fritz ondanks meerdere blessurebehandelingen tot tweemaal toe terug van een achterstand en won in vijf sets: 3-6, 7-5 en 3-6, 7-5 en 7-6 (4).

Nadal had tijdens de gehele wedstrijd - die meer dan vier uur duurde - last van een buikblessure en ging na de eerste set zelfs even naar binnen voor een langere behandeling. Ook in het vervolg van de wedstrijd werd hij tijdens pauzes regelmatig behandeld. De vader van Nadal leek zelfs met gebaren aan te geven dat zijn zoon beter kon stoppen.

De buikkwetsuur leek invloed te hebben op het spel van Nadal, die aanmerkelijk zachter serveerde en minder soepel over de baseline bewoog. De 24-jarige Fritz profiteerde door tot tweemaal toe op voorsprong te komen in sets, maar Nadal won de set daarna telkens met 7-5.

In de beslissende set ging het in eerste instantie gelijk op, maar vervolgens brak Nadal zijn tegenstander en kwam hij op een 4-3-voorsprong. Direct daarna herstelde Fritz het evenwicht, waarna alle games met de service mee gingen. In de supertiebreak trok Nadal de partij naar zich toe, terwijl Fritz slechts vier punten pakte.

Het is voor het eerst sinds 2019 dat Nadal de halve finales op Wimbledon haalt. De 22-voudig Grand Slam-winnaar jaagt in Londen op zijn eerste Wimbledon-titel sinds 2010. Eerder legde hij dit jaar beslag op de Australian Open en Roland Garros.

Met een van pijn vertrokken gezicht zit Rafael Nadal een pauze uit.

Met een van pijn vertrokken gezicht zit Rafael Nadal een pauze uit.
Met een van pijn vertrokken gezicht zit Rafael Nadal een pauze uit.
Foto: Getty Images

Nadal ontmoet Kyrgios in beste vorm loopbaan

Nadal speelt in de halve finales tegen Nick Kyrgios. De 27-jarige Australiër versloeg de Chileen Cristian Garín eerder op de dag in drie sets: 6-4, 6-3 en 7-6 (5). Kyrgios plaatste zich daarmee voor het eerst in zijn carrière voor de halve finales van een Grand Slam-toernooi.

De 26-jarige Garín had tijdens de gehele wedstrijd moeite met het aanvallende spel van Kyrgios, die na ruim een uur spelen al met twee sets voorstond.

In de derde set kon Garín iets meer tegenstand bieden, maar bleek Kyrgios in de tiebreak uiteindelijk toch de sterkste. Hij benutte meteen zijn eerste matchpoint van de wedstrijd. De Australiër sloeg in totaal 17 aces en 35 winners.

Het was voor Kyrgios de eerste kwartfinale op een Grand Slam-toernooi sinds 2014. In dat jaar bereikte hij de kwartfinales van zowel Wimbledon als de Australian Open. De andere halve finale op Wimbledon gaat tussen Novak Djokovic en Cameron Norrie.