Tim van Rijthoven heeft maandag indruk gemaakt bij zijn debuut op Wimbledon. De met een wildcard toegelaten Nederlander zette de Argentijn Federico Delbonis in drie sets overtuigend aan de kant: 7-6 (7), 6-1 en 6-2. Later op de avond bereikte ook Tallon Griekspoor de tweede ronde.

De 25-jarige Van Rijthoven zorgde eerder deze maand voor een sensatie door in Rosmalen de Libéma Open te winnen. De organisatie van Wimbledon besloot daarop de nummer 104 van de wereld een wildcard te geven.

Dat vertrouwen werd door Van Rijthoven, die nooit eerder deelnam aan een Grand Slam-toernooi, niet beschaamd. Alleen in de eerste set had hij het lastig met Delbonis, maar daarna kwam de overwinning geen moment meer in gevaar.

De tegenstander van Van Rijthoven in de tweede ronde is nog niet bekend. Die komt uit de ontmoeting tussen de als vijftiende geplaatste Amerikaan Reilly Opelka en de Spanjaard Carlos Taberner (ATP-98). De partij werd maandagavond bij een 2-0-voorsprong in sets voor Opelka gestaakt wegens invallende duisternis.

Federico Delbonis had gaandeweg geen antwoord meer op het spel van Tim van Rijthoven.

Federico Delbonis had gaandeweg geen antwoord meer op het spel van Tim van Rijthoven.
Federico Delbonis had gaandeweg geen antwoord meer op het spel van Tim van Rijthoven.
Foto: EPA

Van Rijthoven werkt setpunt weg in eerste set

Van Rijthoven begon stroef aan de partij en keek snel tegen een 5-2-achterstand aan. Dankzij een rebreak bracht de Roosendaler de stand weer in balans en in de tiebreak werkte hij een setpunt weg via een harde passing met zijn backhand.

De goede afloop van de eerste set gaf hem vertrouwen, want daarna was Van Rijthoven oppermachtig tegen de nummer 84 van de wereld, die bepaald geen specialist is op gras.

Mede dankzij een prima lopende service (vijftien aces) trok Van Rijthoven de tweede set binnen 26 minuten naar zich toe. Ook in het derde bedrijf kwam Delbonis niet meer onder de druk vandaan, waarna Van Rijthoven de partij in stijl afmaakte met een lovegame.

Griekspoor verslaat Fognini en treft Alcaraz

Later op de avond was ook Griekspoor succesvol in de openingsronde van Wimbledon. Van Rijthovens landgenoot beleefde tegen Fabio Fognini eveneens een stroeve start en leverde één set in, maar won wel: 5-7, 7-5, 6-3 en 6-4. In ruim twee uur was het gedaan.

Het was de tweede keer dit jaar dat Griekspoor tegenover Fognini stond. Begin dit jaar zette hij de voormalige toptienspeler op de Australian Open zonder setverlies al opzij.

Op Wimbledon had Griekspoor het vooral in de eerste twee sets lastig met de ervaren Italiaan. Na het winnen van de tweede set nam de Nederlander het initiatief en was hij beter dan de soms ietwat onverschillig ogende Fognini. In de vierde set was het op het eerste matchpoint raak met een ace.

De bijna 26-jarige Griekspoor staat voor het eerst in de tweede ronde van Wimbledon. Bij zijn debuut vorig jaar strandde hij direct. In de volgende ronde krijgt de Nederlander het zwaar, want dan treft hij het Spaanse toptalent Carlos Alcaraz. De nummer zeven van de wereld heeft wel een vijfsetter in de benen.

Botic van de Zandschulp (tegen Feliciano López) en Arantxa Rus (tegen Catherine Harrison) komen dinsdag voor het eerst in actie op Wimbledon.

Tallon Griekspoor stond één set af tegen Fabio Fognini.

Tallon Griekspoor stond één set af tegen Fabio Fognini.
Tallon Griekspoor stond één set af tegen Fabio Fognini.
Foto: Getty Images