Arantxa Rus doet volgende maand niet mee aan het grastoernooi van Rosmalen. De Nederlandse heeft dat besloten naar aanleiding van de beslissing van de ATP en WTA om geen punten voor de wereldranglijst toe te kennen op Wimbledon.

"Tegelijkertijd met Rosmalen is er ook een WTA-toernooi op gravel in Valencia. Omdat er op Wimbledon toch geen punten te verdienen zijn, trek ik mijn gravelseizoen liever nog even door", zei de 31-jarige Rus na haar nederlaag tegen Elena Rybakina (1-6, 7-5 en 2-6) in de eerste ronde van Roland Garros.

De organisatie van Wimbledon maakte eind april bekend dat tennissers uit Rusland en Belarus dit jaar geweerd worden vanwege de oorlog in Oekraïne. De verontwaardigde tennisbonden ATP en WTA besloten daarop dat er op het Londense gras geen punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn.

De afmelding van Rus betekent dat er geen enkele Nederlandse vrouw meedoet aan het grastoernooi in Rosmalen (4-12 juni), dat voor het eerst sinds 2019 wordt gehouden. De nummer 78 van de wereld haalde bij de vorige editie de tweede ronde; Kiki Bertens was daarin toen te sterk.

In het schema bij de mannen zijn de meeste ogen gericht op Daniil Medvedev, die door de uitsluiting van Russen sowieso niet mee mag doen aan Wimbledon. Ook de Canadees Félix Auger-Aliassime en de Nederlanders Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor zijn van de partij op het Brabantse gras.

Arantxa Rus doet niet mee aan het grastoernooi van Rosmalen.

Arantxa Rus doet niet mee aan het grastoernooi van Rosmalen.
Arantxa Rus doet niet mee aan het grastoernooi van Rosmalen.
Foto: AP

'In principe ga ik wel naar Wimbledon'

Rus is waarschijnlijk wel van plan om naar Wimbledon af te reizen, ook vanwege het prijzengeld. "In principe ga ik naar Wimbledon, maar ik weet nog niet hoe de regels allemaal zijn. Ik heb me er nog niet helemaal in verdiept. Er gaat van alles rond en ik weet nu niet wat de voordelen zijn."

In Londen heeft ze sinds 2012 geen wedstrijd meer gewonnen en ook op Roland Garros dateert haar laatste zege van tien jaar geleden. Ook dinsdag lukte het niet in de openingsronde in Parijs.

"Natuurlijk wil je winnen, maar ik heb de afgelopen Grand Slam-toernooien ook zware lotingen gehad. Dit meisje is ook de nummer 16 van de wereld", aldus Rus, zelf de mondiale nummer 78. "Ik heb een goede wedstrijd gespeeld. Het is jammer dat ik op 2-2 in de derde set de break niet wist te maken, want dat was het kantelpunt. Als je tegen een topspeelster je kansen niet pakt, dan pakt zij ze."

Maandagavond werd het duel onderbroken vanwege de regen. "Het komt niet vaak voor dat je een wedstrijd over twee dagen speelt, dus het was even omschakelen en zaak dat je meteen scherp begint. Het is balen, want ik had gister het momentum. Vandaag was het weer een nieuwe dag. Ik zat er dichtbij."