Tallon Griekspoor is donderdag uitgeschakeld bij het ATP-toernooi van Genève. De 25-jarige tennisser was in zijn eerste kwartfinale van het jaar niet opgewassen tegen de boomlange Amerikaan Reilly Opelka. Ook Arantxa Rus strandde in de kwartfinales van haar laatste toernooi in de aanloop naar Roland Garros.

De als vierde geplaatste Opelka (ATP-18) had iets meer dan anderhalf uur nodig om Griekspoor te verslaan: 6-4, 3-6 en 6-3.

De Nederlander leek in de eerste set een lichte blessure te hebben, maar hij kon gewoon doorspelen. Hij kwam wel een dubbele break achter en dat kostte hem de setwinst. In het tweede bedrijf liet Griekspoor prima tennis zien. Hij brak Opelka in de zesde game en bracht de stand in de partij weer in evenwicht.

Griekspoor werd vervolgens in zijn eerste servicegame van de derde set meteen gebroken en die voorsprong gaf het Amerikaanse servicekanon niet meer uit handen. Opelka, die in totaal veertien aces sloeg, benutte bij een 5-3-voorsprong zijn eerste matchpoint.

Griekspoor (ATP-64) werd de afgelopen maanden in Marseille, Indian Wells, Miami, Marrakesh, Monte Carlo en Rome steeds in de eerste ronde uitgeschakeld. In Genève haalde hij voor de tweede keer dit jaar de kwartfinales. Aan het begin van dit seizoen zat hij in Melbourne bij de laatste acht, maar moest hij zich door een blessure afmelden.

Het toernooi in Zwitserland gold voor Griekspoor als laatste voorbereiding op Roland Garros, dat zondag begint. Hij is net als Botic van de Zandschulp rechtstreeks geplaatst voor het Grand Slam in Parijs. Tim Van Rijthoven moet vrijdag nog één kwalificatieronde overleven om deel te nemen aan het toernooi.

Arantxa Rus kan zich ook gaan richten op Roland Garros.

Arantxa Rus kan zich ook gaan richten op Roland Garros.
Arantxa Rus kan zich ook gaan richten op Roland Garros.
Foto: AP

Rus onderuit bij WTA-toernooi in Rabat

Arantxa Rus slaagde er bij haar laatste toernooi voor Roland Garros eveneens niet in de halve finales te bereiken. De Nederlandse verloor in de kwartfinales in Rabat van Martina Trevisan, de mondiale nummer 85. Het werd 7-6 (4) en 6-3 voor de Italiaanse.

Rus, de nummer 76 van de wereld, wist in de Marokkaanse hoofdstad voor de eerste keer dit seizoen door te dringen tot de laatste acht van een WTA-toernooi. In oktober lukte haar dat voor het laatst, op Tenerife.

De beste tennisster van Nederland gaat nu naar Parijs voor het hoofdtoernooi van Roland Garros, dat zondag van start gaat. De beste prestatie van de Zuid-Hollandse op het graveltoernooi in Parijs is het bereiken van de vierde ronde in 2012.

Het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar werd vorig seizoen bij de vrouwen gewonnen door Barbora Krejcíková. Bij de mannen ging de winst naar Novak Djokovic.