Met zijn duizendste overwinning in zijn carrière heeft Novak Djokovic zaterdag de finale van het Masters-toernooi in Rome bereikt. De twintigvoudig Grand Slam-winnaar versloeg de Noor Casper Ruud met 6-4 en 6-3. In de eindstrijd neemt Djokovic het zondag op tegen Stéfanos Tsitsipás.

Djokovic begon uitstekend aan zijn partij tegen Ruud en had in een mum van tijd twee breaks voorsprong. Ruud werkte er nog één weg, maar kon setverlies niet voorkomen.

In het tweede bedrijf ging de strijd tot en met 3-3 gelijk op, maar forceerde Djokovic in de zevende game de beslissende break. Daarna gaf de Serviër de zege niet meer uit handen en besliste hij de partij na 1 uur en 43 minuten op zijn eerste matchpoint.

De 34-jarige Djokovic is de vijfde speler in de Open Era die de grens van duizend overwinningen bereikt. Hij schaart zich in een rijtje met Jimmy Connors (1.274), Roger Federer (1.251), Ivan Lendl (1.068) en Rafael Nadal (1.051).

Djokovic schreef het toernooi in Rome al vijf keer op zijn naam: in 2008, 2011, 2014, 2015 en 2020. Vorig jaar verloor de nummer één van de wereld de finale van Rafael Nadal. Ook in 2009, 2012, 2016, 2017 en 2019 ging hij onderuit in de eindstrijd.

In Rome kan Djokovic zijn eerste titel van dit jaar behalen. Hij haalde dit seizoen tot nu toe alleen de finale in Belgrado, maar voor eigen publiek verloor hij toen van Andrey Rublev.

Stéfanos Tsitsipás staat voor het eerst in de finale in Rome.

Stéfanos Tsitsipás staat voor het eerst in de finale in Rome.
Stéfanos Tsitsipás staat voor het eerst in de finale in Rome.
Foto: EPA

Tsitsipás neemt revanche op Zverev

Eerder op de avond rekende Tsitsipás bij de laatste vier in drie sets af met Alexander Zverev: 4-6, 6-3 en 6-3. Nadat beide spelers een set naar zich hadden toegetrokken, was de Griek duidelijk de betere in de beslissende set. Hij besliste de partij na bijna 2,5 uur met een lovegame op de service van de Duitser.

Zverev maakte een enigszins vermoeide indruk. De mondiale nummer drie noteerde op het gravel in de Italiaanse hoofdstad maar liefst 41 onnodige fouten.

Met zijn overwinning nam Tsitsipás revanche voor zijn nederlaag van vorige week in Madrid. Toen verloor de nummer vijf van de wereld in de halve finales in drie sets van Zverev. Vorige maand stonden de twee ook al tegenover elkaar in Monte Carlo: toen won de Griek in twee sets.

Het is de eerste keer dat Tsitsipás de finale in Rome bereikt. Hij kan zijn derde Masters-titel veroveren, nadat hij de afgelopen twee edities de sterkste was in Monte Carlo.

Alexander Zverev maakte een wat vermoeide indruk.

Alexander Zverev maakte een wat vermoeide indruk.
Alexander Zverev maakte een wat vermoeide indruk.
Foto: AFP