Novak Djokovic ziet in de pas negentienjarige Carlos Alcaraz nu al de beste tennisser van de wereld. De Serviër was maandag bij het Masters-toernooi in Rome vol lof over de tennissensatie van dit jaar.

"Tot nu toe is hij zonder twijfel de beste speler ter wereld, met de resultaten die hij dit jaar heeft behaald", zei Djokovic een dag voor zijn eerste partij bij het toernooi in de Italiaanse hoofdstad.

"De manier waarop hij een paar dagen geleden omging met de druk in onze wedstrijd en hoe kalm hij tot het einde bleef, was indrukwekkend. Hij verdiende het om de titel te pakken."

Djokovic, de nummer één van de wereld, moest vorige week in een meeslepend gevecht in Madrid zijn meerdere erkennen in de nieuwe mondiale nummer zes, die eerder dit jaar ook al het Masters-toernooi van Miami wist te winnen. In de kwartfinales was Alcaraz, die in de finale afrekende met Alexander Zverev, ook al te sterk voor Rafael Nadal.

Volgens Djokovic is Alcaraz ook in staat om begin volgende maand op Roland Garros zijn eerste Grand Slam-titel te pakken. "Alles aan zijn spel is echt indrukwekkend. Hij is echt een complete speler en hij kan aanvallend en verdedigend even goed spelen. Hij is het gesprek van de dag en op Roland Garros is hij zeker een van de belangrijkste titelkandidaten."

Ook Rafael Nadal moest vorige week zijn meerdere erkennen in Carlos Alcaraz.

Ook Rafael Nadal moest vorige week zijn meerdere erkennen in Carlos Alcaraz.
Ook Rafael Nadal moest vorige week zijn meerdere erkennen in Carlos Alcaraz.
Foto: Getty Images

Nadal ziet in Alcaraz zijn opvolger

Ook Nadal had lovende woorden voor zijn landgenoot. "Ik ben blij dat iemand uit mijn land slaagt in alles wat hij doet", zei de 21-voudig Grand Slam-winnaar, die begrijpt dat de tenniswereld in de ban van de jonge Spanjaard is.

"Als je een nieuwe auto ziet, dan ziet die er altijd beter uit. En als je een nieuwe telefoon ziet, dan is die ook weer mooier dan de oude. Dat is heel normaal in dit leven en daar mag ik helemaal niet over klagen."

Alcaraz heeft zich overigens afgemeld voor het Masters-toernooi in Rome, dat maandag is begonnen. Roland Garros begint op 22 mei.