Andrey Rublev noemt het besluit van Wimbledon om Russische en Belarussische tennissers te weren "totale discriminatie". De Rus snapt niets van de beweegredenen van de organisatie van het toernooi in Londen.

"De redenen die Wimbledon ons gaf, klopten niet en waren onlogisch. Wat er nu gebeurt, is totale discriminatie", zei de 24-jarige Rublev een dag nadat de organisatie van het Grand Slam-toernooi naar buiten bracht dat sporters uit beide landen door de oorlog in Oekraïne niet welkom zijn.

Rublev sluit zich met zijn kritiek aan bij tennisbonden ATP en WTA, die zich woensdag allebei uitspraken tegen de uitsluiting. Volgens de tennisbonden maakt de organisatie van Wimbledon zich schuldig aan discriminatie op basis van nationaliteit.

"Het verbieden van Russische of Belarussische spelers zal niets aan de situatie veranderen", vervolgde de nummer acht van de wereld. "Ze kunnen beter al het prijzengeld aan humanitaire hulp geven, aan de families die het zwaar hebben. Ik denk dat dat tenminste wél iets teweegbrengt."

Daria Kasatkina relativeerde de uitsluiting.

Daria Kasatkina relativeerde de uitsluiting.
Daria Kasatkina relativeerde de uitsluiting.
Foto: Getty Images

'Mensenlevens blijven het belangrijkst'

De Russin Daria Kasatkina ging op het WTA-toernooi van Stuttgart eveneens in op de veelbesproken uitsluiting. "Er gebeuren momenteel ergere dingen in de wereld", relativeerde de mondiale nummer 26 het nieuws.

"Mensenlevens blijven het belangrijkst, ook al zie ik niet meteen hoe deze beslissing impact kan hebben op de situatie", vervolgde Kasatkina. "Het spreekt voor zich dat de tennissers teleurgesteld zijn omdat ze niet kunnen deelnemen aan Wimbledon."

De Oekraïense Elina Svitolina liet weten tegen het weren van alle Russische en Belarussische tennissers te zijn. "Alleen als spelers zich niet uitspreken tegen de Russische regering is het naar mijn mening de juiste keuze om ze te verbieden deel te nemen", zei ze in gesprek met de BBC.

Door de uitsluiting kunnen onder anderen enkelvoudig Grand Slam-winnaar Daniil Medvedev en tweevoudig Grand Slam-winnares Victoria Azarenka niet in actie komen op Wimbledon. Het toernooi staat van maandag 27 juni tot en met zondag 10 juli op het programma.