Novak Djokovic heeft het de afgelopen maanden behoorlijk zwaar gehad door het missen van toernooien omdat hij niet is gevaccineerd tegen COVID-19. De nummer één van de wereld mocht daarom niet meedoen aan de Australian Open en kwam in de eerste drie maanden alleen in actie in Dubai.

"Ik hoop dat ik straks niet op zes wedstrijden in zes maanden sta", zei Djokovic over zijn enige drie wedstrijden tot nu dit jaar, in februari in Dubai. "De afgelopen drie tot vier maanden zijn echt moeilijk voor me geweest, mentaal en emotioneel. Dit is iets wat ik nog nooit heb meegemaakt."

De Serviër zegt die ervaringen te willen gebruiken als brandstof voor de rest van het seizoen. "Zodra ik wedstrijden ga spelen, zal ik moeten omgaan met alles wat waarschijnlijk binnen heeft gesluimerd en misschien wacht om naar buiten te komen."

De 34-jarige Djokovic doet komende week mee aan het Masters-toernooi van Monte Carlo, dat maandag begint. "Ik weet dat ik vooral aan het begin van deze week waarschijnlijk niet op mijn best zal zijn, dus ik test mijn motor, om het zo maar te zeggen, en probeer mijn spel te verbeteren."

Djokovic staat in de eerste ronde van het graveltoernooi tegenover de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina. Die partij wordt dinsdag afgewerkt.

Doordat Djokovic een aantal toernooien moest missen, raakte hij zijn eerste plek op de wereldranglijst een paar weken kwijt aan de Rus Daniil Medvedev. Die kreeg hij half maart weer terug.