Daniil Medvedev was vrijdag uiteraard blij met het bereiken van zijn tweede Australian Open-finale op rij, maar de Rus had spijt van zijn gedrag op de baan. Medvedev kreeg het in de tweede set flink aan de stok met de umpire en schold hem ook uit.

De 25-jarige Medvedev was bij een 5-4-achterstand in de tweede set niet te spreken over het optreden van de umpire. Volgens de Rus had hij namelijk moeten ingrijpen omdat tegenstander Stéfanos Tsitsipás steeds werd gecoacht door zijn vader.

"Zijn vader kan op elk moment praten! Ga je mijn vraag nog beantwoorden? Kijk naar mij, ik praat tegen je. Hoe kun je zo stom zijn in een grote halve finale?", ging Medvedev tekeer tegen de umpire op de stoel langs de baan.

Medvedev won de partij in vier sets en ging na afloop door het stof. "Die emoties zijn niet goed, ik verlies er te veel energie mee. Ik heb er ook iedere keer weer spijt van, want het is niet aardig. Ik weet dat iedere scheidsrechter zijn best probeert te doen", zei Medvedev.

"Ik kan heel emotioneel worden", erkende de nummer twee van de wereld, die het zondag in de finale opneemt tegen Rafael Nadal. "Ik heb eraan gewerkt. Het helpt me om wedstrijden te winnen, dat weet ik. In het heetst van de strijd verlies ik mezelf."

Daniil Medvedev ging flink tekeer tegen de umpire.

Daniil Medvedev ging flink tekeer tegen de umpire.
Daniil Medvedev ging flink tekeer tegen de umpire.
Foto: Getty Images

Tsitsipás: 'Weet dat spelers dit doen om tegenstander af te leiden'

Tsitsipás, die de desbetreffende tweede set wel wist te winnen maar uiteindelijk de partij verloor, noemde het gedrag van Medvedev "grappig". De Griek erkent wel dat zijn vader af en toe te ver gaat op het gebied van coachen.

"Ik weet dat spelers dit doen om de tegenstander af te leiden. Het is vast een tactiek. Maar het is goed, hij is toch al niet de meest volwassen persoon", zei hij. "Ik heb al vaak geprobeerd mijn vader duidelijk te maken dat hij moet stoppen met schreeuwen. Ik zal vaker waarschuwingen krijgen, ook al hoor ik toch niet wat hij zegt."

Medvedev kan zondag de tweede Grand Slam uit zijn carrière winnen en ook zijn tweede op rij, na de US Open-zege van vorig jaar. Medvedev en Nadal treffen elkaar voor de tweede keer in een Grand Slam-finale. In 2019 won Nadal in vijf sets de eindstrijd van de US Open.