Botic van de Zandschulp baalt ervan dat hij zaterdag werd uitgeschakeld in de derde ronde van de Australian Open. De Nederlander kwam in drie sets tekort tegen Daniil Medvedev, de nummer twee van de wereld.

"Ik vond dat ik 2,5 set goed speelde. In het begin van de derde set had ik er nog wel geloof in, maar toen hij goed bleef serveren, ging dat wel weg", zei Van de Zandschulp nadat hij met 6-4, 6-4 en 6-2 had verloren van de Rus. "Ik ben enigszins teleurgesteld, want elke wedstrijd die je speelt wil je gewoon winnen."

Vier maanden geleden wist Van de Zandschulp (26) op de US Open nog een set te winnen van Medvedev, toch vond hij zichzelf nu kansrijker. Op 5-4 in de eerste set liet hij twee breakkansen onbenut. "Jammer dat ik mijn kansen daar niet benutte, ik had twee keer de return moeten maken. Die móét ik maken als ik kans wil maken tegen dit soort jongens", oordeelde de nummer 57 van de wereld.

Van de Zandschulp wil zichzelf vaker in de gelegenheid brengen om tegen de absolute top te spelen. "Ik wil veel vaker tegen dit dit soort jongens spelen, omdat ik daar veel van kan leren, waardoor ik een hoger niveau ga halen. Als je alleen maar tegen jongens speelt die rond plek vijftig staan, is het moeilijk om tegen jongens te spelen die in de top tien staan. Je moet naar dat niveau kunnen groeien."

Daniil Medvedev was zaterdag te sterk voor Botic van de Zandschulp.

Daniil Medvedev was zaterdag te sterk voor Botic van de Zandschulp.
Daniil Medvedev was zaterdag te sterk voor Botic van de Zandschulp.
Foto: AP

Van de Zandschulp vindt dat service moet verbeteren

Vooral op zijn eigen service heeft Van de Zandschulp nog progressie te boeken, zo vindt hij zelf. "Ik moet nog beter serveren om meer gratis punten te halen. Als ik op 15-30 sta in de servicegame van Medvedev, dan gooit hij bij wijze van spreken drie keer op en dan heeft-ie de game."

Die 'gratis' punten waar Van de Zandschulp het over heeft, kreeg hij meer in zijn vorige ontmoeting met Medvedev. "Hier is de baan misschien iets trager dan op de US Open. En ik denk dat het verschil zat in onze services", aldus Van de Zandschulp.

"In veel rally's had ik het gevoel dat ik gelijkwaardig was, en af en toe, in fases, zelfs beter. Na de eerste twee sets keek ik naar het scorebord en zag ik best prima statistieken. Toch stond er 6-4, 6-4 voor Medvedev. Dat is best lastig om te accepteren, maar zulke wedstrijden heb je nodig."

Van de Zandschulp was de laatste Nederlander die nog actief was in het enkelspel op de Australian Open.