De Australische rechters die zondag de zaak van Novak Djokovic behandelden, hebben alle argumenten van de Servische tennisser van tafel geveegd. Dat blijkt uit de uitgebreide toelichting op de uitspraak, die donderdag door het federaal gerechtshof is gepubliceerd.

Djokovic was naar het federale hof gestapt om de beslissing van de Australische minister Alex Hawke van Immigratie aan te vechten. Hawke had besloten om het visum van de nummer één van de wereld in te trekken. Die bevoegdheid heeft hij als minister.

Hawke vond dat Djokovic een gevaar voor de Australische bevolking vormde, omdat hij zich niet heeft laten vaccineren tegen COVID-19. Ook was hij van mening dat de aanwezigheid van de Serviër op de Australian Open antivaccinatiesentimenten zou kunnen opwekken in het land.

Djokovic heeft zich volgens de minister in het verleden duidelijk uitgesproken tégen vaccineren. De twintigvoudig Grand Slam-winnaar negeerde bovendien de coronaregels toen hij vorige maand positief testte op het virus, iets wat de minister ook meenam in zijn besluit.

Fans juichen Djokovic toe bij thuiskomst in Belgrado
51
Fans juichen Djokovic toe bij thuiskomst in Belgrado

Djokovic voerde drie argumenten aan

Via zijn advocaten voerde Djokovic drie argumenten aan tijdens de online behandeling van de zaak om het intrekken van zijn visum ongedaan te maken. Ten eerste vond hij dat de minister "irrationeel" handelde.

Verder beweerde Djokovic dat er niet bewezen kon worden dat zijn aanwezigheid in Australië een gevaar zou vormen voor de gezondheid of de goede orde. Ook zei hij dat hij zijn mening over vaccinatie tegen COVID-19 nooit duidelijk heeft uitgesproken.

De drie rechters wuifden de drie argumenten die het kamp-Djokovic aanvoerde echter allemaal weg. De aanvoerder van de wereldranglijst moest daarom zondagavond Australië verlaten en keerde maandag, na een tussenstop in Dubai, terug in Belgrado.

Diezelfde dag begon zonder Djokovic de Australian Open. Het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar duurt tot en met volgende week zondag.