Botic van de Zandschulp beseft dat het Nederlandse mannentennis er na donkere jaren weer wat beter voor staat. In navolging van Tallon Griekspoor bereikte de nummer 57 van de wereldranglijst dinsdag de tweede ronde van de Australian Open, waardoor er voor het eerst sinds 2003 twee Nederlandse mannen in Melbourne in de tweede ronde staan.

"We zijn van vroeger iets andere tijden gewend, maar ik denk dat we de goede kant opgaan. We doen het best wel oké voor een land als Nederland", aldus Van de Zandschulp na zijn overtuigende zege op de Duitser Jan-Lennard Struff (6-4, 6-3 en 6-2).

De 26-jarige Van de Zandschulp en de één jaar jongere Griekspoor, die maandag al te sterk was voor Fabio Fognini, treden in de voetsporen van Sjeng Schalken en Richard Krajicek die negentien jaar geleden allebei in de tweede ronde werden uitgeschakeld.

"En iemand als Jesper de Jong haalde dit jaar ook nog de derde ronde van de kwalificaties", vervolgde Van de Zandschulp, die ook bij de vrouwen goede ontwikkelingen ziet. "Arianne Hartono haalde het hoofdtoernooi. En Arantxa Rus staat nu ook al weer een aantal jaar in de top zestig."

Tallon Griekspoor plaatste zich maandag al voor de tweede ronde.

Tallon Griekspoor plaatste zich maandag al voor de tweede ronde.
Tallon Griekspoor plaatste zich maandag al voor de tweede ronde.
Foto: ANP

'Er stond veel wind'

Voor Van de Zandschulp is het de eerste keer dat hij op de Australian Open de tweede ronde heeft gehaald. De nummer 57 van de wereld ontdeed zich eenvoudig van Struff, de mondiale nummer 52, en gaf zijn goede start van het seizoen een vervolg.

"Ik begon wat stroever en de eerste set was de moeilijkste van de drie. Ik had wat moeite om erin te komen, maar dat komt ook doordat hij best wel 'vol' speelt en de punten kort probeert te houden. Maar nadat ik de eerste set had gewonnen, liep ik er na één moeilijke servicegame redelijk vlotjes en makkelijk doorheen. Hij hielp me daar af en toe ook wel een beetje bij", vertelde Van de Zandschulp, die zijn opponent behoorlijk wat afzwaaiers zag noteren.

"Er stond veel wind en het was iets koeler dan in de afgelopen dagen. Daardoor waren het iets andere omstandigheden dan je hier gewend bent. Maar het kan hier ook per uur verschillen."

Botic van de Zandschulp speelde een uitstekende partij tegen Jan-Lennard Struff.

Botic van de Zandschulp speelde een uitstekende partij tegen Jan-Lennard Struff.
Botic van de Zandschulp speelde een uitstekende partij tegen Jan-Lennard Struff.
Foto: EPA

'Meer rust in mijn spel'

Voor Van de Zandschulp was het zijn eerste wedstrijd op een Grand Slam-toernooi sinds hij op de US Open voor een sensatie zorgde door de kwartfinales te halen. In New York werd hij begeleid door Michiel Schapers, die in dienst is van de KNLTB. Kort daarna stelde Van de Zandschulp Peter Lucassen aan als privécoach.

"Ik denk dat er wat meer rust in mijn spel is gekomen. Ook ben ik vooral beter gaan serveren, waardoor ik meer 'gratis' punten binnenhaal. Voor mij was dat een belangrijk punt. Die samenwerking bevalt me dan ook goed."

Van de Zandschulp treft in de volgende ronde de Fransman Richard Gasquet, die op het moment dat Van de Zandschulp terugblikte Ugo Humbert in vier sets versloeg. "Mijn coach zit daar nu op de tribune. We hebben ze allebei wel vaker zien spelen, maar het is toch wel fijn om te kijken hoe ze hier spelen en wat informatie in te winnen. Ze zijn allebei goede spelers, dus ik kijk ernaar uit."