Ondanks zijn gekwetste voet stond Tallon Griekspoor maandag met veel vertrouwen tegenover Fabio Fognini op de Australian Open. De nummer twee van Nederland, die de Italiaan met 6-1, 6-4 en 6-4 klopte, haalde in zijn eersterondepartij kracht uit zijn ervaring met blessures.

"Het was een heel strakke, goede en zakelijke overwinning", stelde de 25-jarige Griekspoor. "Ik weet dat ik in dit soort situaties op mijn best ben. Ik heb best wel wat blessures gehad en weet dus hoe het is om wat minder te trainen voor wedstrijden."

Anderhalve week geleden meldde Griekspoor zich met zijn voetblessure af voor zijn duel met Rafael Nadal in de kwartfinales van het ATP-toernooi in Melbourne. Sindsdien verscheen hij aanzienlijk minder op de trainingsbanen. "De afgelopen dagen heb ik anderhalf tot twee uur kunnen spelen, maar niet geheel pijnvrij. Sinds zondag gaat het gelukkig veel beter."

"Ik heb vandaag met medicatie gespeeld, maar het ging eigenlijk heel goed. Of de hele aanloop me heeft geholpen? Het kan zeker hier en daar wel wat spanning wegnemen. Ik ben bijna niet in de problemen geweest, dus blijkbaar is het niet nodig om al die uren te maken", aldus Griekspoor met een glimlach.

Tallon Griekspoor staat voor het eerst in de tweede ronde van de Australian Open.

Tallon Griekspoor staat voor het eerst in de tweede ronde van de Australian Open.
Tallon Griekspoor staat voor het eerst in de tweede ronde van de Australian Open.
Foto: AFP

'Ziek van geweest dat duel met Nadal me werd ontnomen'

De afgelopen tien dagen, sinds de opgave tegen Nadal, stonden voor Griekspoor vooral in het teken van fysieke trainingen. Hij baalde ondertussen wel flink van zijn fysieke malheur. "Ik ben daar echt wel ziek van geweest, dat een wedstrijd tegen Nadal in de Rod Laver Arena me werd ontnomen. Ik had veel frustratie over mijn voet."

Toch pakte Griekspoor, de nummer 62 van de wereld, het weer op waar hij gebleven was. "Ik heb gewoon zo veel vertrouwen, ondanks dat de meeste zeges van een paar maanden terug zijn. Tennissend gaat het alweer erg goed. Ik ben echt veel beter en constanter gaan serveren, kan met mijn forehand veel aanrichten bij de tegenstander en eindig graag aan het net."

Griekspoor kan woensdag zijn dertigste zege op rij boeken, maar dan moet hij wel Pablo Carreño Busta zien te verslaan. De Spanjaard bezet de 21e positie op de wereldranglijst en bereikte de laatste vijf jaar altijd minstens de derde ronde op de Australian Open.

"Het wordt er niet makkelijker op, want hij is een heel pittige tegenstander. Ik speel graag tegen dit soort jongens en als ik een goede dag heb, dan kan ik de aanval openen", aldus Griekspoor.