Rafael Nadal heeft maandag met speels gemak de tweede ronde van de Australian Open bereikt. De nummer vijf van de wereld had in Melbourne weinig te duchten van de Amerikaan Marcos Giron. Alexander Zverev voegde zich eveneens zonder setverlies bij de laatste 68.

De 35-jarige Nadal verloor slechts zeven games in de Rod Laver Arena: 6-1, 6-4 en 6-2. De Spanjaard sloeg bijna net zo veel onnodige fouten als Giron, maar noteerde een stuk meer winners (34 om 10) dan de nummer 66 van de wereld. Giron kreeg twee kansen op een break, maar verzilverde die niet.

Voor Nadal was het zijn zeventigste zege op de Australian Open, waarbij hij voor de zestiende keer de tweede ronde haalde. De twintigvoudig Grand Slam-winnaar won het toernooi in Melbourne alleen in 2009. In 2012, 2014, 2017 en 2019 trok 'Rafa' in de finale aan het kortste eind.

De voorbereiding op deze Australian Open verliep goed voor Nadal, want hij schreef het ATP-toernooi in Melbourne op zijn naam zonder ook maar een set te verliezen. Het was voor de Spanjaard zijn eerste officiële toernooi sinds augustus 2021.

Mocht Nadal de Australian Open dit jaar winnen, dan staat hij als eerste tennisser ooit op 21 Grand Slam-titels. Nadal deelt het record nog met Novak Djokovic en Roger Federer, die er niet bij zijn in Melbourne. Djokovic werd zondag Australië uitgezet na een slepende zaak over zijn visum.

Voor een plek in de derde ronde neemt Nadal het op tegen de Australiër Thanasi Kokkinakis of de Duitse qualifier Yannick Hanfmann. Kokkinakis won zaterdag ter voorbereiding op de Australian Open nog het ATP-toernooi in Adelaide.

Rafael Nadal bereikte met speels gemak de tweede ronde op de Australian Open.

Rafael Nadal bereikte met speels gemak de tweede ronde op de Australian Open.
Rafael Nadal bereikte met speels gemak de tweede ronde op de Australian Open.
Foto: Getty Images

Zverev ondanks lastig begin zonder problemen verder

Zverev sloot de eerste dag van de Australian Open in de Rod Laver Arena af met een partij tegen zijn landgenoot Daniel Altmaier. De Duitser won zonder setverlies: 7-6 (3), 6-1 en 7-6 (1).

Toch had de 24-jarige Zverev het niet makkelijk tegen Altmaier, de nummer 87 van de wereld. De mondiale nummer drie had een tiebreak nodig om de eerste set te winnen en in het derde bedrijf werd hij op 2-2 gebroken.

Altmaier mocht even hopen op een vierde set, maar Zverev plaatste op 3-4 zelf een break en liep uit naar een 6-5-voorsprong. Op de service van Altmaier verzuimde Zverev één van zijn vier matchpoints te benutten, waardoor er opnieuw een tiebreak volgde. Daarin was Zverev wederom de sterkste.

Zverev bereikte op de Australian Open nog nooit de finale. In 2020 kwam hij voor de eerste en tot dusver enige keer tot de laatste vier in Melbourne, maar Dominic Thiem was hem toen de baas.

In de tweede ronde speelt Zverev tegen de Australiër John Millman, die in de eerste ronde de Spanjaard Feliciano López uitschakelde: 6-1, 6-3, 4-6 en 7-5.