Arianne Hartono heeft maandag (lokale tijd) op de eerste dag van de Australian Open net niet voor een daverende verrassing kunnen zorgen. De relatief onbekende Nederlandse, die haar debuut maakte op een Grand Slam-toernooi, verloor in de openingsronde van de Amerikaanse Amanda Anisimova.

Na een partij van 1 uur en 44 minuten trok de 25-jarige Hartono nipt aan het kortste eind: 6-2, 4-6 en 3-6. De Meppelse, de nummer 189 van de wereld, stond met 6-2 en 4-2 voor tegen de mondiale nummer zestig Anisimova.

Ondanks haar wrange uitschakeling kan Hartono met een goed gevoel terugkijken op de Australian Open. De Nederlandse, die zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi plaatste, maakte pas vorig jaar haar debuut op een WTA-toernooi in Luxemburg.

Hartono genoot haar opleiding in het Amerikaanse collegetennis, waar ze in 2018 als student aan de universiteit van Mississippi het toonaangevende NCAA-kampioenschap wist te winnen.

Anisimova stond in 2019 op de 21e plek van de wereldranglijst. Dat jaar haalde ze onder meer de halve finales op Roland Garros en de vierde ronde op de Australian Open. In de aanloop naar de Australian Open van dit jaar won zij ruim een week geleden al een voorbereidingstoernooi in Melbourne.

Amanda Anisimova kwam met de schrik vrij tegen Arianne Hartono.

Amanda Anisimova kwam met de schrik vrij tegen Arianne Hartono.
Amanda Anisimova kwam met de schrik vrij tegen Arianne Hartono.
Foto: AFP

Hartono verrast Anisimova in beginfase

Ondanks haar underdogpositie begon Hartono voortvarend aan haar eerste wedstrijd ooit op het hoogste podium. De qualifier leek niet onder de indruk bij haar debuut en sloeg de ene na de andere winner, terwijl Anisimova erg onzorgvuldig speelde.

Een belangrijk moment in de wedstrijd vond plaats bij een 4-3-voorsprong voor Hartono in de tweede set. De Nederlandse had de hoek na een hoge bal van haar tegenstandster voor het uitkiezen, maar ze raakte de bal volledig verkeerd. In plaats van deuce werd het 4-4, waarna de wat aangeslagen Hartono ook de laatste twee games van de set verloor.

In de beslissende set kwam Hartono na breaks over en weer nog met 2-1 voor, maar nadat ze die break voorsprong had weggegeven, daalde haar niveau. Met onbevangen tennis probeerde ze nog terug in het duel te komen, maar Anisimova serveerde het duel overtuigend uit.

Door de uitschakeling van Hartono zijn er met Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Arantxa Rus nog drie Nederlanders over. Griekspoor speelt maandag nog tegen Fabio Fognini.