Alex Hawke, de Australische minister van Immigratie, zegt in een verklaring blij te zijn met de beslissing van het gerechtshof om het visum van Novak Djokovic in te nemen. De Servische president Aleksandar Vucic beschuldigt Australië van leugens in de geruchtmakende zaak.

Hawke ontzegde de toptennisser de toegang tot zijn land wegens fouten in zijn visumaanvraag. "Het innemen van Djokovic' visum is in het algemeen belang van Australië", zegt de minister zondag in een verklaring.

"Ons land heeft een sterke grenscontrole gehad, waardoor we relatief veilig zijn gebleven tijdens de pandemie", schrijft Hawke. "Dat heeft geresulteerd in een van de laagste sterftecijfers, beste economische cijfers en hoogste vaccinatiegraden ter wereld."

"Mede door deze strenge grenscontroles is de cohesie onder de bevolking sterk. Mensen hebben offers gebracht tijdens de pandemie en de overheid dient de resultaten daarvan te beschermen", aldus de minister.

De Australische premier Scott Morrison juicht het ook toe dat Djokovic alsnog het land wordt uitgezet. "Dit besluit is genomen vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen en omdat het in het algemeen belang was om dit te doen", schrijft Morrison op Facebook.

"Ik ben blij met het besluit om onze grenzen sterk te houden en de Australiërs veilig te houden. Australiërs hebben veel offers gebracht tijdens deze pandemie en ze rekenen er terecht op dat het resultaat van die offers gewaarborgd blijft. Sterke grenzen zijn fundamenteel voor de Australische manier van leven. De regering neemt altijd besluiten en acties die nodig zijn om de integriteit van onze grenzen te beschermen."

De Servische president Aleksandar Vucic.

De Servische president Aleksandar Vucic.
De Servische president Aleksandar Vucic.
Foto: AFP

Servische president beschuldigt Australië van leugens

Vucic sprak juist zijn afschuw uit over het handelen van de Australische overheid. "Om de beste tennisser ter wereld elf dagen lang zo te mishandelen en dan na elf dagen dezelfde beslissing te nemen als op de eerste dag...", aldus de Servische president.

"Ze denken nu misschien dat ze Djokovic vernederd hebben, maar Australië heeft alleen zichzelf vernederd. Djokovic kan terugkeren naar zijn eigen land, waar hij iedereen recht in de ogen kan kijken met zijn borst vooruit."

Volgens Vucic heeft Djokovic een "zinloze" juridische strijd gestreden. "De advocaten van de Australische overheid hebben simpelweg gelogen. Ze zeiden bijvoorbeeld dat de vaccinatiegraad in Servië onder de 50 procent ligt, maar het officiële cijfer is 58 procent."

De Servische president vermoedt dat de Australische politici wilden scoren met hun harde aanpak van Djokovic om aan populariteit te winnen in de aanloop naar de verkiezingen in maart. "Atleten, ook uit Australië, die in maart aan de WK indooratletiek in Belgrado meedoen, kunnen er zeker van zijn dat wij ze veel beter behandelen. We zullen ze niet misbruiken voor electoraal gewin."

Vucic had zondag kort contact met Djokovic, die rond 12.30 uur Nederlandse tijd Australië verliet, in een vliegtuig naar Dubai. Van daaruit zal hij verder richting Servië reizen. "Ik heb hem gezegd dat we niet kunnen wachten om hem weer in Servië te verwelkomen. Dit is zijn land, hij is hier altijd welkom."

ATP betreurt afwezigheid van 'een van de grootste kampioenen'

De ATP betreurt de afwezigheid van Djokovic op de Australian Open. "Dit markeert het einde van een reeks zeer betreurenswaardige gebeurtenissen", schrijft de bond voor het mannentennis in een reactie. "Maar de beslissingen van gerechtelijke autoriteiten worden gerespecteerd. Er is meer tijd nodig om lering te trekken uit deze situatie."

"Ongeacht deze situatie is Novak een van onze grootste kampioenen. Zijn afwezigheid op de Australian Open is een verlies voor de sport. We weten hoe turbulent de afgelopen dagen voor Novak zijn geweest en hoe graag hij zijn titel wilde verdedigen in Melbourne. We wensen hem het beste en kijken ernaar uit hem snel weer op de baan te zien."

De ATP sluit zijn verklaring af met een oproep. "De ATP blijft alle spelers sterk aanbevelen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19." Djokovic heeft dat niet gedaan en daarmee begonnen alle perikelen van de afgelopen twee weken.