Novak Djokovic heeft Australië definitief verlaten en kan niet meedoen aan de Australian Open. De nummer één van de wereld zag zondag zijn laatste kans vervliegen, doordat het gerechtshof zijn beroep tegen het intrekken van zijn visum heeft afgewezen.

De beslissing van de drie rechters was unaniem, zei voorzitter James Allsop. Het gerechtshof deed zondag alleen een korte, mondelinge uitspraak. Het volledige vonnis op schrift verschijnt "zo snel mogelijk in de komende dagen".

Allsop benadrukte dat het hof de gang van zaken heeft beoordeeld. "We hebben bekeken of de beslissing van de overheid irrationeel of juridisch onjuist was." Daar was volgens de drie rechters geen sprake van en dus verloor Djokovic de zaak.

De toptennisser stapte zondag aan het einde van de Australische avond (rond 12.30 uur Nederlandse tijd) op een vliegtuig naar Dubai. Van daaruit reist hij vermoedelijk verder naar Servië. Djokovic was onder begeleiding van agenten van de federale politie aangekomen op het internationale vliegveld van Melbourne.

Fout bij visumaanvraag kost Djokovic deelname aan Australian Open

Zo komt er een einde aan een soap die bijna twee weken duurde. Djokovic was op 4 januari met een medische vrijstelling op zak naar Australië gevlogen, maar bij aankomst werd zijn visum ingetrokken.

Djokovic had zich niet laten vaccineren tegen COVID-19, maar dacht recht te hebben op een vrijstelling omdat hij in december een infectie met het coronavirus heeft doorgemaakt. De Serviër stapte naar de rechter en die bepaalde maandag dat hij mocht blijven.

Minister Alex Hawke van Immigratie besloot vrijdag het visum van de toptennisser echter alsnog in te trekken, omdat Djokovic bij zijn visumaanvraag had verzwegen dat hij in de veertien dagen voor zijn vertrek naar Australië nog had gereisd. De Serviër schakelde het federale gerechtshof in om de zaak opnieuw te bekijken, maar kreeg daar geen gelijk.

De zaak rond Djokovic leidde tot spanningen in Australië en Servië. Veel Australiërs vonden dat de tennisser geen voorkeursbehandeling verdiende. In het land zijn tijdens de pandemie strikte inreisregels van kracht geweest.

In Servië werd het handelen van Australië gelaakt. Srdjan Djokovic, de vader van de tennisser, zei zelfs dat zijn zoon gevangen werd gehouden.

Djokovic won Australian Open negen keer

In de periode tussen de uitspraak van de rechter op maandag en het intrekken van het visum door de immigratieminister op vrijdag stond Djokovic enkele malen op de tennisbaan in Melbourne om zich voor te bereiden op de Australian Open. De andere dagen bracht hij in een quarantainehotel door, waarin voornamelijk asielzoekers gehuisvest zijn.

Djokovic heeft de Australian Open al negen keer gewonnen, waarmee hij recordhouder is. Samen met Rafael Nadal en Roger Federer deelt hij het record van twintig Grand Slam-zeges.

Van die drie zal alleen Nadal deelnemen aan het toernooi, dat maandag begint.

De uitspraak van zondag zou kunnen betekenen dat Djokovic ook in 2023 en 2024 niet mag meedoen aan de Australian Open, aangezien een persoon wiens visum is ingetrokken drie jaar lang Australië niet in mag.

Er zijn echter uitzonderingen op die regel. Djokovic zou volgend jaar de Australische regering kunnen vragen om een uitzondering te maken, omdat zijn deelname in Melbourne in het belang van Australië is.

Djokovic trekt op weg naar quarantainehotel veel bekijks
33
Djokovic trekt op weg naar quarantainehotel veel bekijks