Robin Haase is er voor de vierde keer in zijn loopbaan niet bij op de Australian Open. De 34-jarige Nederlander ging woensdag in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi ten onder. Indy de Vroome heeft nog één zege nodig voor haar debuut op een Grand Slam-toernooi.

Haase moest als nummer 229 van de wereld zijn meerdere erkennen in Mikhail Kukushkin uit Kazachstan, die de 180e plaats op de ATP-ranglijst bezet. Het werd 7-5 en 7-6 (2).

In 2007, 2009 en 2020 was Haase er ook niet bij op de Australian Open. In de twaalf keer dat de Hagenaar wél meedeed aan het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar was het bereiken van de derde ronde in 2011 zijn beste prestatie. Negen keer strandde hij direct.

Ook Tim van Rijthoven werd uitgeschakeld in de kwalificaties voor de Australian Open. Hij ging strijdend ten onder tegen de Duitser Yannick Hanfmann. Het werd 7-6 (8) en 7-6 (3).

Bij de mannen is alleen Jesper de Jong nog in de race voor een ticket voor het hoofdtoernooi. Bij de vrouwen doen De Vroome, Richèl Hogenkamp en Arianne Hartono nog mee.

De Vroome overleeft marathonpartij

De 25-jarige De Vroome overleefde woensdag de tweede kwalificatieronde ten koste van de Hongaarse Dalma Gálfi, die 126 plekken hoger staat op de wereldranglijst. De marathonpartij eindigde in 6-4, 6-7 (9) en 7-6 (6).

De Vroome had in de tweede set al een matchpoint laten liggen en sloeg uiteindelijk bij haar vijfde kans toe. In de strijd om haar eerste Grand Slam-ticket ooit wacht nu een ontmoeting met Stefanie Vögele, de Duitse nummer 147 van de wereld.

Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus zijn op basis van hun positie op de wereldranglijst de enige Nederlanders die rechtstreeks worden toegelaten tot het hoofdtoernooi van de Australian Open, dat maandag begint.