Srdjan Djokovic, de vader van Novak Djokovic, denkt niet dat zijn zoon begin volgend jaar meedoet aan de Australian Open. Voor het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar geldt een vaccinatieplicht en het is nog altijd niet duidelijk of de nummer één van de wereld is ingeënt.

"Onder deze voorwaarden en met deze chantage zal Novak waarschijnlijk niet spelen daar", was Djokovic senior duidelijk op de Servische televisie. "Natuurlijk wil hij spelen, want hij is een atleet. Maar niet onder deze omstandigheden. Ik zou het niet doen. En hij is mijn zoon, dus vul maar in."

De 34-jarige Djokovic liet onlangs op de ATP Finals al doorschemeren dat zijn deelname aan de Australian Open geen uitgemaakte zaak zou zijn na het nieuws over de vaccinatieplicht.

"We zullen zien wat mijn besluit wordt", hield hij zich op de vlakte op de vraag of hij zou meedoen aan de Australian Open. "Ik heb eerlijk gezegd geen contact met de organisatie gehad. Ik was gewoon aan het afwachten wat het nieuws zou worden. Nu weet ik het."

Djokovic doet er al langer geheimzinnig over of hij wel of niet gevaccineerd is, wat erop lijkt te wijzen dat hij niet is ingeënt.

Novak Djokovic won de Australian Open begin dit jaar voor de negende keer.

Novak Djokovic won de Australian Open begin dit jaar voor de negende keer.
Novak Djokovic won de Australian Open begin dit jaar voor de negende keer.
Foto: ANP

Organisatie verwacht dat Djokovic wél meedoet

Toernooidirecteur Craig Tiley van de Australian Open liet recent weten dat hij ervan overtuigd is dat de twintigvoudig Grand Slam-winnaar naar Melbourne reist.

"Hij staat op twintig grand slams, net als Rafael Nadal en Roger Federer. Ik verwacht dat een van hen de anderen gaat passeren", zei de Australiër. "Ik denk niet dat Novak die eer aan iemand anders geeft. Eén ding staat vast: als hij hier in januari gaat spelen, dan is hij gevaccineerd."

Djokovic is momenteel met Servië actief bij de Davis Cup Finals. Dat toernooi duurt tot en met zondag. De Australian Open begint op maandag 17 januari.