Rusland heeft in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) ten koste van titelverdediger Spanje de kwartfinales van de Davis Cup Finals gehaald. De onderlinge ontmoeting eindigde in 2-1.

De Russen Aslan Karatsev en Andrey Rublev wonnen in Madrid na een lange driesetter (4-6, 6-2 en 6-4) de afsluitende dubbel van de Spanjaarden Marcel Granollers en Feliciano López.

Spanje eindigt daardoor als nummer twee in groep A, maar heeft een set meer verloren dan Servië, dat samen met Zweden als beste nummer twee doorgaat naar de kwartfinales. Rusland neemt het op tegen Zweden. Servië speelt tegen Kazachstan, dat de groep met Zweden en Canada won.

Nadat Feliciano López Spanje in Madrid nog op voorsprong had gezet met de winst op Rublev (2-6, 6-3 en 6-4), trok Daniil Medvedev de stand gelijk met de zege op Pablo Carreño Busta (6-2, 7-6). In de dubbel knokten Karatsev en Rublev zich knap terug na het verlies in de eerste set.

Met het bereiken van de derde set waren de Russen zelfs bij een nederlaag al zeker van de kwartfinales. De Spanjaarden moesten echter winnen, omdat ze anders achter Zweden en Servië zouden eindigen.

In september van dit jaar handhaafde Nederland zich in de Wereldgroep van de Davis Cup. Het team plaatste zich daarmee voor de Davis Cup Qualifiers van volgend voorjaar, waarvan de winnaars aan de Davis Cup Finals van 2022 meedoen.