Het is nog altijd onduidelijk of niet-gevaccineerde tennissers mee mogen doen aan de Australian Open. De Australische premier Scott Morrison leek woensdag groen licht te geven, maar de premier van deelstaat Victoria - waar Melbourne onder valt - is fel tegen.

Morrison verklaarde woensdag dat niet-gevaccineerde tennissers alsnog naar Australië mogen komen om in januari deel te nemen aan de Australian Open, mits ze twee weken in quarantaine gaan. Daarmee weersprak Morrison zijn immigratieminister Alex Hawke, die vorige week nog had gezegd dat tennissers net als andere atleten volledig gevaccineerd moeten zijn om het land binnen te komen.

"Een speciale uitzondering kan geoorloofd zijn om een economische reden", zei Morrison. "Wij willen vooraanstaande evenementen in dit land, veel banen hangen daarvan af. We willen de wereld laten zien dat Australië open is."

Premier Daniel Andrews van de staat Victoria, waar de Australian Open wordt gespeeld, is echter fel gekant tegen het toelaten van niet-gevaccineerde mensen. Dinsdag zei hij weliswaar dat zijn staat "het risico zou beheersen" als de federale regering zou besluiten dit toe te staan, maar toen dit besluit ook daadwerkelijk werd genomen, krabbelde Andrews terug.

"Mijn regering zal voor geen enkele niet-gevaccineerde speler een uitzondering maken", zei Andrews woensdag. "Ik kan niet van het publiek en de toernooimedewerkers eisen dat ze zich laten vaccineren als de spelers niet zijn ingeënt."

Het is door de huidige coronaregels onduidelijk of Novak Djokovic mee zal doen aan de Australian Open.

Het is door de huidige coronaregels onduidelijk of Novak Djokovic mee zal doen aan de Australian Open.
Het is door de huidige coronaregels onduidelijk of Novak Djokovic mee zal doen aan de Australian Open.
Foto: AFP

Onduidelijk of Djokovic mee kan doen

De verklaring van premier Morrison leek goed nieuws voor de organisatie van de Australian Open, Tennis Australia, die graag wil dat de nummer één van de wereld Novak Djokovic aan het toernooi in Melbourne deelneemt.

Van Djokovic, en enkele andere topspelers, is de vaccinatiestatus onduidelijk. Momenteel is ongeveer 70 procent van de spelers uit de top honderd, bij zowel de vrouwen als de mannen, volledig gevaccineerd.

Djokovic zei vorige week nog dat hij mogelijk niet mee zal doen aan de Australian Open zolang de regels zijn "zoals ze zijn". Nu onduidelijk is wat de regels omtrent niet-gevaccineerde spelers zijn, is Djokovics deelname op z'n minst onzeker.

Er is Djokovic veel aan gelegen om aan de Australian Open deel te nemen, want hij jaagt nog altijd op zijn 21e Grand Slam-titel. Daarmee zou hij Roger Federer en Rafael Nadal - elk goed voor twintig titels - achter zich laten.