Ashleigh Barty heeft zich zaterdag afgemeld voor de WTA Finals, het eindejaarstoernooi voor de acht beste tennissters van het seizoen. De nummer één van de wereld komt dit jaar helemaal niet meer in actie.

"Het was een moeilijke beslissing voor me, maar ik moet de voorkeur geven aan mijn lichaam en het herstel na dit seizoen. Ik ga me focussen op een sterke voorbereiding voor de Australische zomer", meldde de 25-jarige Barty in een verklaring.

De afmelding van Barty komt niet geheel onverwacht. De uitgeputte Australische kwam onlangs al niet in actie op Indian Wells en haar coach, Craig Tyzzer, liet half september al doorschemeren dat zijn pupil twijfelde over deelname aan de WTA Finals (10-17 november).

Tyzzer uitte onder meer zijn ongenoegen over de omstandigheden. In het Mexicaanse Guadalajara wordt op hoogte gespeeld. "Dat lijkt me niet het beste uitgangspunt voor de beste speelsters ter wereld. Ze gaan spelen in condities die ze niet kennen, in een voor hen onbekend land en op hoogte. Ik vind het echt schandalig", zei Tyzzer.

Barty won de WTA Finals in 2019 door de Oekraïense Elina Svitolina in de finale te verslaan. In de groepsfase had ze nog verloren van Kiki Bertens. Vorig jaar ging het prestigieuze eindejaarstoernooi niet door vanwege het coronavirus.

Dit jaar was Barty de beste op Wimbledon, waar ze de tweede Grand Slam-titel uit haar loopbaan veroverde. Twee jaar eerder won ze op Roland Garros haar eerste Grand Slam-toernooi. Barty kwam op de US Open voor het laatst in actie; de Amerikaanse Shelby Rogers schakelde haar verrassend uit in de derde ronde.