Ashleigh Barty slaat begin volgende maand ook de finaleronde van de Billie Jean King Cup over. De nummer één van de wereld ontbreekt in de selectie van bondscoach Alicia Molik, die wordt aangevoerd door Ajla Tomljanovic.

De 25-jarige Barty kwam onlangs op de US Open voor het laatst in actie. De Australische, die dit jaar Wimbledon op haar naam schreef, verloor in New York in de derde ronde verrassend van de Amerikaanse Shelby Rogers.

Vorige week werd al bekend dat Barty het prestigieuze toernooi in Indian Wells aan zich voorbij laat gaan. Volgens haar coach is ze "fysiek en mentaal uitgeput". Het is dan ook hoogst onzeker of Barty vanaf 8 november in Guadalajara meedoet aan de WTA Finals, het lucratieve eindejaarstoernooi voor de beste acht speelsters van 2021.

Een week voor de WTA Finals ontbreekt Barty in ieder geval in Praag bij de finaleronde van de Billie Jean King Cup, voorheen bekend als de Fed Cup. Vorig jaar kon de finaleronde niet doorgaan vanwege de coronapandemie.

Barty leidde Australië in 2019 naar de finale van de laatste editie van de Fed Cup. In Perth legde het gastland het toen met 3-2 af tegen Frankrijk.

In de nieuwe opzet strijden twaalf landen in een toernooi om de eindzege. Australië neemt het in groep B op tegen Belarus en België. De ontknoping van de Billie Jean King Cup zou eigenlijk in Boedapest worden gespeeld, maar is verplaatst naar de O2 Arena in de Tsjechische hoofdstad Praag.