De internationale tennisbond ATP heeft maandag een intern onderzoek aangekondigd naar Alexander Zverev. De huidige nummer vier van de wereld wordt er al enige tijd van beschuldigd dat hij zijn ex-vriendin Olga Sharypova heeft mishandeld.

De ATP richt zich op de beschuldigingen die Sharypova in augustus deed in een interview met Slate.com. De Russische, die in 2020 in Racquet Magazine al onthulde dat ze gedurende haar relatie met Zverev het slachtoffer is geweest van huiselijk geweld, onthulde deze zomer details over gebeurtenissen in Sjanghai in oktober 2019.

De Duitser zou haar tijdens het Masters-toernooi op hun hotelkamer hebben geslagen en bij de keel hebben gegrepen toen ze uit de douche kwam. Volgens Sharypova heeft de mishandeling haar aangezet tot een poging tot zelfmoord.

"De beschuldigingen tegen Alexander Zverev zijn serieus en we hebben de verantwoordelijkheid om ze te onderzoeken", aldus directeur Massimo Calvelli in een verklaring op de site van de ATP.

"We hopen dat ons onderzoek ons in staat zal stellen de feiten vast te stellen en passende vervolgmaatregelen te bepalen. De ATP veroordeelt elke vorm van geweld of misbruik."

Zverev ontkende beschuldigingen

Zverev ontkende eerder tijdens een persconferentie de beschuldigingen. "We hadden onze ups en downs, maar het beeld van hoe onze relatie in het openbaar wordt beschreven, klopt niet. Het was gewoon niet zo. Dat is niet wie ik ben, zo ben ik niet opgevoed door mijn ouders", zei de tennisser, die dit jaar olympisch kampioen werd en in 2020 de finale van de US Open verloor.

Na de Spelen zette hij zijn advocaten aan het werk om een halt toe te roepen aan in zijn ogen "lasterlijke en valse" publicaties. Op Twitter meldde de 24-jarige tennisser dat de rechtbank die wens heeft gehonoreerd.

Volgens de ATP staat Zverev open voor het onderzoek naar de beschuldigingen. "We zijn ook op de hoogte van het feit dat hij alle beschuldigingen ontkent en we zullen de verdere juridische ontwikkelingen volgen."