De Nederlandse tennisbond KNLTB maakt zich grote zorgen over matchfixing in de sport. De NOS meldt donderdag in de podcast Gefixt op basis van een anonieme Nederlandse tennisser dat vier Nederlandse profs in ruil voor geld het verloop van partijen beïnvloeden.

Volgens de KNLTB is de huidige aanpak van matchfixing niet voldoende. "De onthullingen van de podcast van de NOS tonen aan dat de dreiging van matchfixing reëel en acuut is", aldus de tennisbond in een verklaring.

"Dat is niet nieuw, daar maken we ons al jaren zorgen over. Met de naderende openstelling van de kansspelmarkt is het te verwachten dat de druk op onze spelers en andere betrokkenen in de sport alleen maar verder toe zal nemen."

Een jonge Nederlandse tennisser zegt tegen de NOS dat hij zeker tien profs uit Nederland, Frankrijk, Spanje en België kent die werken voor een matchfixer. Het gaat om onder anderen zijn (Nederlandse) dubbelpartner. Voor een bedrag van een paar duizend euro verliezen zij expres een set of een wedstrijd.

"Ik was best wel verbaasd", aldus de anonieme tennisser. "Ik wist wel dat het speelde in de sport en soms heb je ook wel vermoedens, maar je gaat er in principe niet van uit dat iemand zijn wedstrijden verkoopt."

Matchfixing is geen nieuw probleem in (de lagere regionen van) het tennis.

Matchfixing is geen nieuw probleem in (de lagere regionen van) het tennis.
Matchfixing is geen nieuw probleem in (de lagere regionen van) het tennis.
Foto: ANP

Jonge spelers zijn vatbaar voor matchfixing

Matchfixing is vooral een gevaar in de lagere regionen van het tennis. Profs buiten de top honderd zijn veel geld kwijt aan reizen, trainen en verblijf, terwijl het prijzengeld bij kleinere toernooien niet heel hoog is.

"Vooral de kwetsbaarheid van een groep jonge tennisprofessionals heeft onze aandacht, omdat onder deze groep financiële risico's groot zijn", aldus de KNLTB. "Ook signaleren we dat de meldingsbereidheid te laag is. Daarom spant de KNLTB zich in om op beide punten verbetering te realiseren."

Het tennis heeft met de International Tennis Integrity Agency (ITIA) al enkele jaren een organisatie die verantwoordelijk is voor de strijd tegen matchfixing in de sport. De ITIA deelt regelmatig schorsingen uit aan profs.

De anonieme tennisser die de NOS sprak, durft geen melding te maken bij de ITIA. "Wij kunnen er alleen maar zorgen dat iemand de ernst van de situatie inziet en dat diegene dan signalen meldt", aldus een woordvoerder van de KNLTB.

"We merken dat sommige tennissers twijfelen om melding te maken, omdat ze bang zijn dat het gevolgen heeft voor zichzelf. Daarom kan dit anoniem. Daarmee proberen we het zo laagdrempelig mogelijk te maken. We geven daarnaast voorlichting over het belang van meldingen en de schade die matchfixing kan toebrengen aan de sport."