Diede de Groot heeft zondag de US Open gewonnen en daarmee een historische prestatie geleverd. Als eerste rolstoeltennisster ooit verzekert ze zich van de zogenoemde Golden Slam, oftewel winst van alle Grand Slam-toernooien én olympisch goud in hetzelfde jaar. Bij de mannen deed de Australiër Dylan Alcott later op de dag hetzelfde, door in de finale van de Nederlander Niels Vink te winnen.

De 24-jarige De Groot was in de finale van de US Open de Japanse Yui Kamiji met 6-3 en 6-2 de baas. Ruim een week geleden pakte de Nederlandse, de nummer één van de wereld, ten koste van de Aziatische al goud bij de Paralympische Spelen in Tokio.

De Groot is de eerste tennisster die erin slaagt een Golden Grand Slam te pakken sinds Steffi Graf in 1988. De Duitse veroverde in dat jaar olympisch goud in Seoul en won net als De Groot alle Grand Slam-toernooien. Bij het rolstoeltennis is het winnen van een Golden Slam een unicum.

Voor De Groot is het haar twaalfde Grand Slam-titel in het enkelspel. Ze pakte in New York met Aniek van Koot ook de titel in het dubbelspel.

Diede de Groot balt haar vuist na haar beslissende punt.

Diede de Groot balt haar vuist na haar beslissende punt.
Diede de Groot balt haar vuist na haar beslissende punt.
Foto: Getty Images

'Kijk er naar uit om met minder druk te spelen'

De Groot had haar zinnen gezet op de Golden Slam en was blij dat ze in haar missie was geslaagd. "Direct na het laatste punt was er vooral opluchting, later kwam ook de blijdschap. Ik wilde dit zó graag. Ik kijk er naar uit om in de rest van het seizoen wat meer te genieten en met wat minder druk te spelen."

De Groot keert zo snel mogelijk terug naar Nederland, waar ze de titel gaat vieren met familie en vrienden. "Waar ik het meest naar uitkijk? Even helemaal niets doen. Het is zo'n zware trip geweest, ook omdat ik zoveel druk heb ervaren. Maar ik heb me niet gek laten maken."

Niels Vink greep net naast de titel bij het quad-toernooi op de US Open. De achttienjarige rolstoeltennisser verloor in de finale van de Australiër Alcott (5-7 en 2-6), die daardoor net als De Groot historie schreef.