Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de partij van Botic van de Zandschulp in de kwartfinales van de US Open.

  • US Open
  • Van de Zandschulp-Medvedev 
  • 3-6, 0-6, 6-4, 5-7
  • Sprookje Van de Zandschulp ten einde
dinsdag 7 september om 18:51
De hoofdstukken van het sprookjesboek van Botic van de Zandschulp op deze US Open:

Eerste kwalificatieronde: Tomás Barrios (2-1)
Tweede kwalificatieronde: Ben Shelton (2-1)
Derde kwalificatieronde: Enzo Couacaud (2-1)
Eerste ronde: Carlos Taberner (3-2)
Tweede ronde: Casper Ruud (3-1)
Derde ronde: Facundo Bagnis (3-1)
Vierde ronde: Diego Schwartzman (3-2)
Kwartfinales: Daniil Medvedev (1-3)
dinsdag 7 september om 18:46
Wat een doorbraak van Botic van de Zandschulp op de US Open.

  • Van kwalificaties naar kwartfinales
  • Van 117 naar 62 op de wereldranglijst
  • Internationale doorbraak
  • Eerste Nederlandse man sinds 2004 in kwartfinales
  • Ruim 357.000 euro aan prijzengeld
dinsdag 7 september om 18:44
'Hij kan minimaal top vijftig halen'
Daniil Medvedev is na zijn overwinning vol lof over Botic van de Zandschulp. "Het is een geweldige opmars van de kwalificaties tot de kwartfinales", zegt hij over de Nederlander. "Ik heb twee keer als qualifier aan een Grand Slam meegedaan, maar het nooit tot het hoofdtoernooi geschopt. Hij speelde zoveel zware wedstrijden en zelfs vandaag was hij in staat om terug te komen. In de vierde set kon alles nog gebeuren. Hij haalde een fantastisch niveau in de derde en vierde set. Als hij zo blijft spelen, gaat hij minimaal de top vijftig halen. Hopelijk kan hij op deze voet doorgaan."
dinsdag 7 september om 18:36
Sprookje Van de Zandschulp op US Open ten einde
Het sprookje van Botic van de Zandschulp op de US Open is in de kwartfinales ten einde gekomen. De Veenendaler gaat eervol ten onder tegen de als tweede geplaatste Daniil Medvedev: 3-6, 0-6, 6-4, 5-7. Van de Zandschulp maakt een nerveuze indruk in de openingsfase en lijkt af te stevenen op een kansloze uitschakeling, maar hij herpakt zich en pakt zelfs een set tegen de Russische wereldtopper. Uiteindelijk gaat het in de vijfde set mis, waardoor hij het hoofd moet buigen. Niettemin kan Van de Zandschulp, de beste Nederlandse man op een Grand Slam sinds 2004, uitkijken op een geweldig toernooi, waar hij zijn internationale doorbraak beleefde.
dinsdag 7 september om 18:36
Daar zijn twee matchpoints voor Daniil Medvedev. Na de dubbele fout slaat Botic van de Zandschulp de bal in het net. Overleeft Houdini van de Zandschulp dit opnieuw?
dinsdag 7 september om 18:35
Ai, Botic van de Zandschulp slaat een dubbele fout, waardoor Daniil Medvedev op 15-30 komt in deze belangrijke twaalfde game.
dinsdag 7 september om 18:33
Game Medvedev! 1-2 (5-6)

Botic van de Zandschulp had daarnet alle moeite om zijn servicegame over de streep te trekken en een matchpoint te overleven, maar Daniil Medvedev doet het een stuk makkelijker. Hij staat weer eens geen punt af in zijn servicegame. Van de Zandschulp krijgt er maar geen grip op. Hij moet nu weer in de overlevingsstand om een beslissende tiebreak af te dwingen.
dinsdag 7 september om 18:30
Game Van de Zandschulp! 1-2 (5-5)

Botic van de Zandschulp komt met de schrik vrij in het Arthur Ashe Stadium en overleeft een matchpoint tegen Daniil Medvedev. Dat is al een prestatie op zich. Op deze manier kijken we naar een speler die het Nederlandse tennis jarenlang kan domineren, zo goed staat hij te spelen in deze kwartfinale.
dinsdag 7 september om 18:30
Botic van de Zandschulp werkt het matchpoint van Daniil Medvedev fenomenaal weg, met service-volley. Dan zit het wel goed in de bovenkamer.
dinsdag 7 september om 18:29
Daniil Medvedev ruikt zijn kans nu hij nog maar één game hoeft te pakken voor de halve finales. Hij komt op 15-30, maar Van de Zandschulp werkt de kleine voorsprong weg. Daarna komt hij op matchpoint.
dinsdag 7 september om 18:26
Game Medvedev! 1-2 (4-5)

Daniil Medvedev haalt zijn service opnieuw eenvoudig binnen en is nog maar één game verwijderd van de halve finales van de US Open. Het is letterlijk erop of eronder voor Botic van de Zandschulp in zijn komende servicegame. Gezien zijn huidige vorm kan hij goed omgaan met die druk, maar Medvedev blijft onvoorspelbaar.
dinsdag 7 september om 18:25
Game Van de Zandschulp! 1-2 (4-4)

Het is een genot om naar deze partij in het Arthur Ashe Stadium te kijken. Botic van de Zandschulp tovert met zijn forehand en dwingt Daniil Medvedev tot het uiterste om ballen terug te slaan. Dat doet de Rus met verve, maar Van de Zandschulp is dit keer een maatje te groot. Wat een fenomenaal optreden van de Nederlander.
dinsdag 7 september om 18:19
Game Medvedev! 1-2 (3-4)

Daniil Medvedev blijft een mysterie dat niet te ontrafelen valt. De Rus sleept zijn punten op zijn eigen opslag met speels gemak binnen, zoals ook nu weer, maar hij kan nog steeds niet omgaan met de service van Botic van de Zandschulp. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de Veenendaler. Ze blijven gelijk opgaan in de vierde set.
dinsdag 7 september om 18:16
Game Van de Zandschulp! 1-2 (3-3)

Het is overduidelijk te horen dat het publiek in het Arthur Ashe Stadium op de hand is van Botic van de Zandschulp, want er klinkt een klaterend applaus als hij weer op gelijke hoogte met Daniil Medvedev komt in de vierde set. Aan zelfvertrouwen momenteel geen gebrek bij de Nederlander. Hij is helemaal op stoom gekomen na zijn nerveuze start.
dinsdag 7 september om 18:10
Game Medvedev! 1-2 (2-3)

Daniil Medvedev wankelt op 30-30, maar de Rus herpakt zich en laat Botic van de Zandschulp vervolgens kansloos met een zuivere service ver van de Nederlander. Van de Zandschulp slaat de bal wel terug, maar die stuitert weer op zijn eigen helft. En dus gaat het punt naar Medvedev. Wanneer volgt er een doorbraak in deze vierde set?
dinsdag 7 september om 18:08
Game Van de Zandschulp! 1-2 (2-2)

'Wat Daniil Medvedev kan, kan ik ook', moet Botic van de Zandschulp gedacht hebben. Ook hij wint zijn servicegame zonder ook maar een punt te verliezen. Medvedev krijgt geen grip op de kiezelharde service van de Nederlander.
dinsdag 7 september om 18:06
Game Medvedev! 1-2 (1-2)

Daniil Medvedev is een koele Rus die zoals eerder gezegd niet met zich laat sollen. Hij trekt zijn opslag ook nu overtuigend over de streep, opnieuw zonder een punt te verliezen. Van de Zandschulp laat wel zien dat het momentum zijn kant op valt. Bij het eerst punt in de derde game haalt hij een onmogelijke bal bij het net, maar Medvedev maakt het alsnog af.
dinsdag 7 september om 18:03
Game Van de Zandschulp! 1-2 (1-1)

Botic van de Zandschulp tankt vertrouwen door ook zijn servicegame over de streep te trekken in de vierde set. Daniil Medvedev lijkt even onder de indruk te zijn van het slagenarsenaal en het loopwerk van de Nederlander, wiens geblesseerde bovenbeen hersteld lijkt te zijn.
dinsdag 7 september om 18:00
Game Medvedev! 1-2 (0-1)

Daniil Medvedev is even naar binnen gegaan om zich te herpakken en dat werpt zijn vruchten af. Hij pakt de eerste game van de vierde set tegen Botic van de Zandschulp, die geen punt wist te pakken in de openingsgame.
dinsdag 7 september om 17:56
Dit zijn de statistieken van de derde set, die knap met 6-4 gewonnen werd door Botic van de Zandschulp.

Van de Zandschulp-Medvedev
Aces: 2-6
Dubbele fouten: 1-0
Winners: 10-13
Onnodige fouten: 6-13
Eerste servicepercentage: 65%-68%
dinsdag 7 september om 17:53
Set Van de Zandschulp! 1-2 (6-4)

Hij is al dagenlang geroemd om zijn mentale veerkracht en in deze kwartfinale tegen Daniil Medvedev laat Botic van de Zandschulp opnieuw zien dat hij van staal is. De Veenendaler leek nog geen half uur geleden dood en begraven tegen de als tweede geplaatste Rus, maar hij herpakt zich in de derde set en trekt het bedrijf met 6-4 naar zich toe. En dan te bedenken dat hij aan het begin van de set nog met een blessure kampte.
dinsdag 7 september om 17:53
Daar is het eerste setpunt voor Botic van de Zandschulp. Na een fenomenale rally, waarin Daniil Medvedev bijna alles terugslaat, maakt hij het fraai af met een volley. Slaat hij toe?
dinsdag 7 september om 17:47
Game Medvedev! 0-2 (5-4)

Daniil Medvedev trekt zijn opslagbeurt weer eens over de streep zonder een punt te verliezen, dus de druk rut nu volledig op de schouders van Botic van de Zandschulp. Hij mag gaan serveren voor setwinst.
dinsdag 7 september om 17:45
Game Van de Zandschulp! 0-2 (5-3)

Deel één van de missie van Botic van de Zandschulp is bijna geslaagd in deze set: hij wint opnieuw zijn servicegame en is nog maar één game verwijderd van setwinst. Slaat hij wellicht toe op de opslagbeurt van Daniil Medvedev?
dinsdag 7 september om 17:42
Game Medvedev! 0-2 (4-3)

Daniil Medvedev komt na een reeks dramatische games beter in zijn ritme en laat Botic van de Zandschulp kansloos in de zevende game. Dat is geen ramp voor de Nederlander, want dit was de opslagbeurt van de Rus. Hij moet alleen zijn eigen servicegames over de streep trekken voor setwinst.
dinsdag 7 september om 17:41
Game Van de Zandschulp! 0-2 (4-2)

Botic van de Zandschulp krijgt weer kleur op de wangen en dwingt Daniil Medvedev tot de gekste fouten. Aan vechtlust geen gebrek bij de Veenendaler, die op een kansloze uitschakeling afstevende, maar nu op koers lijkt voor setwinst.
dinsdag 7 september om 17:37
Break Van de Zandschulp! 0-2 (3-2)

Wat gebeurt hier opeens in het Arthur Ashe Stadium? Van de Zandschulp deelt vanuit kansloze positie een tik uit aan de onschendbaar geachte Daniil Medvedev. Met een sublieme forehand laat hij de Rus kansloos en komt hij voor het eerst in deze kwartfinale op voorsprong in een set.
dinsdag 7 september om 17:34
Game Van de Zandschulp! 0-2 (2-2)

Met zijn eerste ace van de wedstrijd slaat Botic van de Zandschulp zichzelf op gelijke hoogte met Daniil Medvedev in deze derde set. De Nederlander doet het nu helemaal niet onaardig tegen de Rus, en dat te bedenken dat hij met een blessure aan zijn linkerbovenbeen kampt.
dinsdag 7 september om 17:33
Tegen iedere andere tegenstander was dit punt van Botic van de Zandschulp al binnen geweest, maar Daniil Medvedev oogt als een soort keeper die met zijn racket werkelijk iedere bal terugslaat, in welke positie hij ook verkeert. Het is een genot om naar hem te kijken. Van de Zandschulp ontsnapt één keer aan de druk en smasht 'm met veel venijn binnen.
dinsdag 7 september om 17:29
Game Medvedev! 0-2 (1-2)

De game van Botic van de Zandschulp staat nog niet op het scorebord op Daniil Medvedev komt alweer op voorsprong in deze derde set. Zonder ook maar een punt te verliezen sleept de Rus zijn opslagbeurt over de streep. Hij deed dat overigens in stijl, met een sprint naar het net en een listig dropshotje.
dinsdag 7 september om 17:27
Game Van de Zandschulp! 0-2 (1-1)

Na acht games op rij voor Daniil Medvedev slaat Botic van de Zandschulp zichzelf eindelijk op het scorebord. Daniil Medvedev mept de bal twee keer achter elkaar achter de baseline, een zeldzaamheid, en dus mag de Nederlander nog altijd hopen op een comeback.
dinsdag 7 september om 17:24
Game Medvedev! 0-2 (0-1)

Ondanks de blessurebehandeling weet Botic van de Zandschulp goed partij te bieden tegen Daniil Medvedev en krijgt hij zelfs drie breakpunten, maar die weet hij niet te verzilveren. Daarna gaat de Rus ongestoord verder waarmee hij bezig was: ballen terugslaan en punten scoren. Inmiddels verovert hij zijn achtste game op rij in deze kwartfinale.
dinsdag 7 september om 17:20
Botic van de Zandschulp geeft zich nog niet gewonnen en krijgt in de eerste game van de derde set een breakpunt, maar die wordt hardhandig weggewerkt door Daniil Medvedev. Daarna krijgt hij er nog twee, maar ook die weet hij niet te verzilveren.
dinsdag 7 september om 17:16
Na de tweede set roept Botic van de Zandschulp de fysiotherapeut de baan op voor een behandeling aan zijn linkerbovenbeen. Ook dat zit niet mee voor de Nederlander. Hij kan wel door, maar tegen Daniil Medvedev moet je topfit zijn om te kunnen overleven. Ook dat is geen goed teken.
dinsdag 7 september om 17:13
Break en set Medvedev! 0-2 (0-6)

Deze set moet Botic van de Zandschulp heel snel vergeten. Hij krijgt door Daniil Medvedev alle hoeken van de baan te zien en heeft geen antwoord op het zuivere en zuinige spel van de Rus, die werkelijk elke bal haalt. De pijnlijke 0-6 wilde Van de Zandschulp vast te allen tijde voorkomen, maar hij staat nu toch echt op het scorebord.
dinsdag 7 september om 17:09
Game Medvedev! 0-1 (0-5)

Daniil Medvedev slaat zo snel dat het amper bij te houden is in dit liveblog. Ook voor Botic van de Zandschulp gaat het allemaal net te snel. De Nederlander komt er gewoonweg niet aan te pas in deze kwartfinale en lijkt op een kansloze uitschakeling af te steven. Het mag zijn sprookjesachtige avontuur in New York niet bederven. Het is al een wonder dat Van de Zandschulp hier staat.
dinsdag 7 september om 17:08
Break Medvedev! 0-1 (0-4)

Het begint een eentonig verhaal te worden in het Arthur Ashe Stadium. Daniil Medvedev slaat bijna alle ballen van Botic van de Zandschulp terug en legt daarmee ontzettend veel druk op de Nederlander, die geforceerd ballen buiten de lijnen mept. Het lijkt nu heel snel te gaan in New York.
dinsdag 7 september om 17:03
Game Medvedev! 0-1 (0-3)

Het houdt maar niet op voor Daniil Medvedev, die zijn vierde game op rij wint in deze kwartfinale. Botic van de Zandschulp mag dan wel zes van de zeven partijen op de US Open gewonnen hebben nadat hij de eerste set verloor, maar dat lijkt tegen de als tweede geplaatste Rus een moeilijk verhaal te worden.
dinsdag 7 september om 17:00
Break Medvedev! 0-1 (0-2)

Op Daniil Medvedev staat voorlopig geen maat. Heus, Botic van de Zandschulp slaat een groot deel van de ballen van de Rus terug, maar tegen deze stofzuiger is geen tennisser opgewassen. Medvedev staat met zijn zuivere en zuinige spel weinig toe in deze kwartfinale.
dinsdag 7 september om 16:56
Game Medvedev! 0-1 (0-1)

Daniil Medvedev is van plan om snel zaken te doen tegen Botic van de Zandschulp, want binnen een mum van tijd trekt hij zijn eerste servicegame in de tweede set over de streep. Van de Zandschulp is nu weer aan zet in de schaduw in het Arthur Ashe Stadium.
dinsdag 7 september om 16:53
Dit zijn de statistieken van de eerste set:

Van de Zandschulp-Medvedev:
Aces: 0-1
Dubbele fouten: 1-0
Onnodige fouten: 12-6
Winners: 12-6
Eerste servicepercentage: 54%-55%
dinsdag 7 september om 16:50
Break en set Medvedev! 0-1 (3-6)

Botic van de Zandschulp tovert dan wel met mooie ballen over het net in het Arthur Ashe Stadium, maar Daniil Medvedev laat natuurlijk niet met zich sollen. De Rus slaat bijna alle ballen terug, waaronder een keer met een mooi lobje, en die druk is Van de Zandschulp te machtig. De eerste set is voor Medvedev.