Naomi Osaka neemt even afstand van het tennis. Dat zei de 23-jarige Japanse na haar uitschakeling in de derde ronde van de US Open. De nummer drie van de wereld verloor vrijdag in drie sets van de achttienjarige Canadese Leylah Fernandez.

"Ik weet echt niet wanneer ik mijn volgende wedstrijd zal spelen", verklaarde Osaka in tranen. "Ik denk dat het het beste is dat ik een pauze neem."

"Als ik een wedstrijd win, ben ik niet eens gelukkig. Het voelt dan eerder als een opluchting. En als ik verlies, ben ik erg droevig. Dat is niet meer normaal."

Osaka, de best verdienende sportvrouw ter wereld, kampt al langer met mentale problemen. De viervoudig Grand Slam-winnares en nummer drie van de wereld kondigde enkele maanden geleden voorafgaand aan Roland Garros aan dat ze de persconferenties zou overslaan.

De Japanse wilde daarmee een statement maken; volgens haar leiden de verplichte gesprekken met de pers soms tot psychische problemen bij sporters. De Japanse verklaarde later dat ze sinds de US Open van 2018 te maken heeft met depressies.

De organisatie van Roland Garros dreigde Osaka uit het toernooi te zetten als ze haar boycot niet zou opheffen. De Japanse besliste daarop zelf het toernooi in Parijs te verlaten.

Sindsdien kwam ze amper nog in actie. Op de Olympische Spelen en in Cincinnati verloor ze in de derde ronde. Ook in Cincinnati barstte ze in tranen uit tijdens een persconferentie, na een lastige vraag over haar relatie met de media.

Naomi Osaka verloor vrijdag van de achttienjarige Leylah Fernandez.

Naomi Osaka verloor vrijdag van de achttienjarige Leylah Fernandez.
Naomi Osaka verloor vrijdag van de achttienjarige Leylah Fernandez.
Foto: EPA