Naomi Osaka heeft vrijdag in de aanloop naar de US Open schuldbewust gereageerd op haar mediaboycot, waarmee ze de afgelopen maanden voor veel commotie zorgde. De 23-jarige Japanse zegt geleerd te hebben van alle gebeurtenissen.

"Ik denk dat ik veel dingen heb geleerd om beter te doen", zei Osaka op een persconferentie. "Natuurlijk heb ik niet het gevoel dat dezelfde situatie zich nog een keer zal voordoen, maar ik wist niet dat het zo'n grote zaak zou worden."

"Ik heb het gevoel dat ik op dat moment veel dingen verkeerd heb gedaan", vervolgde de nummer drie van de wereld. "Maar ik ben ook het type persoon dat erg in het moment leeft en impulsief dingen doet of zegt. Ik denk niet per se dat dat een slechte eigenschap is."

Osaka hield haar persconferentie in de aanloop naar het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar fysiek in plaats van online. "Het voelt zeker beter om de personen te zien. Het is echt niet fijn om alleen maar voor een scherm te zitten. Misschien is dat een van de redenen waarom ik veel zenuwen voel. Het voelt veel beter om met een mens te praten."

Tien dagen geleden moest de viervoudig Grand Slam-winnares haar eerste persconferentie in maanden onderbreken. Ze raakte geëmotioneerd na een volgens haar manager intimiderende vraag van een journalist.

Osaka onderbreekt eerste persconferentie sinds mediaboycot in tranen
36
Osaka onderbreekt eerste persconferentie sinds mediaboycot in tranen

Osaka sloeg Roland Garros en Wimbledon over

Osaka weigerde eerder dit jaar op Roland Garros aan te schuiven op persconferenties, omdat journalisten in haar ogen te weinig rekening houden met de mentale gezondheid van tennissers.

Die mediaboycot leverde een storm van kritiek op. Osaka sloeg Roland Garros over en maakte bekend al sinds de US Open-finale van 2018 met depressies te kampen. Ze besloot ook niet mee te doen aan Wimbledon, maar maakte vorige maand op de Olympische Spelen haar rentree.

In Tokio verloor Osaka in de derde ronde. Daarna kwam ze alleen in actie bij het WTA-toernooi van Cincinnati, waar ze eveneens in de derde ronde strandde.

Op de US Open verdedigt Osaka haar titel. De Japanse, die het toernooi in New York ook in 2018 won, speelt in de eerste ronde tegen de Tsjechische Marie Bouzková.