Tallon Griekspoor maakt volgende week zijn debuut op Wimbledon. De Haarlemmer voltooide in de beslissende kwalificatieronde een fraaie comeback tegen de Brit Arthur Fery en won na een zinderende vijfsetter met 3-2. Ook Lesley Pattinama-Kerkhove reikte tot het hoofdtoernooi, terwijl Botic van de Zandschulp in de kwalificaties strandde.

De 24-jarige Griekspoor begon slecht aan zijn partij tegen de zes jaar jongere Fery en kwam in zijn derde servicegame in de de eerste set al op een break achterstand. Fery verzilverde het punt (4-6), waarna de tweede set ook eenvoudig naar de Brit ging (3-6).

In de derde set vocht Griekspoor voor zijn laatste kans en brak hij de thuisspeler in zijn eerste servicegame. De Haarlemmer wist de voorsprong echter niet over de streep te trekken. Fery kwam terug tot 4-4, maar Griekspoor won de set alsnog door de beslissende tiebreak met 7-5 te winnen.

De kopman van het Nederlandse tennis (ATP-124), die begeleid wordt door oud-prof Raemon Sluiter, trok vervolgens in de vierde set opnieuw in een tiebreak aan het langste eind (7-6 (5)) en voltooide zijn inhaalrace met een knappe 6-2 in de vijfde en beslissende set.

Het is voor het eerst dat Griekspoor tot het hoofdtoernooi van Wimbledon reikt. In 2019 strandde hij in de tweede kwalificatieronde. Vorig jaar maakte hij zijn Grand Slam-debuut bij de Australian Open, waarin hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld door Taylor Fritz. Het was tot dusver zijn enige optreden in het hoofdtoernooi van een Grand Slam.

Lesley Pattinama-Kerkhove doorstond de kwalificatierondes op Wimbledon.

Lesley Pattinama-Kerkhove doorstond de kwalificatierondes op Wimbledon.
Lesley Pattinama-Kerkhove doorstond de kwalificatierondes op Wimbledon.
Foto: Getty Images

Pattinama-Kerkhove ook verder

Later op de dag bereikte Pattinama-Kerkhove het hoofdtoernooi op Wimbledon door de Duitse Jule Niemeier (WTA-168) na een zinderende driesetter te verslaan. De partij op baan vijf duurde liefst 2 uur en 33 minuten.

De 29-jarige Pattinama-Kerkhove won de eerste set met 6-4, waarna Niemeier van zich afbeet en de tweede set met 6-2 naar zich toetrok. In de beslissende derde set stevende de Zeeuwse lange tijd af op een nederlaag, maar de mondiale nummer 175 overleefde twee matchpoints en sloeg direct toe bij haar eerste wedstrijdpunt: 9-7.

Het is voor de tweede keer in haar loopbaan dat Pattinama-Kerkhove in het enkelspel op het hoofdtoernooi op Wimbledon uitkomt. In 2019 overleefde ze ook de kwalificatierondes, maar verloor ze in de eerste ronde van de Servische Ivana Jorovic.

Van de Zandschulp redde het aanvankelijk niet in de derde ronde van het kwalificatietoernooi in Londen. De Veenendaler (ATP-139) moest zich na vier sets gewonnen geven tegen de Argentijn Marco Trungelliti, de nummer 206 van de wereldranglijst: 3-6, 6-4, 6-7 (5) en 5-7. Later kreeg hij als zogenoemde lucky loser alsnog een toegangsbewijs voor het hoofdtoernooi.

Kiki Bertens en Arantxa Rus hebben zich als tophonderdspelers automatisch geplaatst voor Wimbledon, dat maandag van start gaat. Voor Bertens is het de laatste keer dat ze meedoet aan het Grand Slam-toernooi in Londen, waar ze in 2018 nog de kwartfinales haalde. Vorige week maakte ze bekend dat ze na dit seizoen stopt met toptennis.