Botic van de Zandschulp, Robin Haase en Tallon Griekspoor hebben een eerste stap richting het hoofdtoernooi van Wimbledon gezet. De drie Nederlanders wonnen dinsdag in Londen hun eerste partij in de kwalificaties. Bij de vrouwen bereikten Indy de Vroome en Lesley Pattinama-Kerkhove eveneens de tweede kwalificatieronde.

Van de Zandschulp rekende af met de Italiaan Paolo Lorenzi: 7-5, 6-3. De 25-jarige Veenendaler plaatste zich nog nooit voor het hoofdschema van Wimbledon, maar deed dat eerder dit jaar wel op de Australian Open (eerste ronde) en Roland Garros (tweede ronde).

Haase klopte de Argentijn Guido Andreozzi in twee sets: 6-4, 6-4. De 34-jarige Hagenaar is de laatste jaren ver weggezakt op de wereldranglijst en moet daardoor kwalificaties spelen om tot het hoofdtoernooi toegelaten te worden. Haase boekte in 2011 met een plek in de derde ronde zijn beste resultaat op Wimbledon.

Griekspoor haalde ook de tweede ronde van de kwalificaties, al kostte dat de nummer 120 van de wereld veel moeite. Hij had bijna drie uur nodig om de Italiaan Thomas Fabbiano in drie sets te verslaan: 7-6 (8), 6-7 (6), 7-5. De 24-jarige Griekspoor stond nog nooit in het hoofdtoernooi van Wimbledon.

De drie Nederlanders moeten nog twee wedstrijden in de kwalificaties overleven om dat deze keer wel voor elkaar te krijgen.

De Vroome en Pattinama-Kerkhove eenvoudig verder

Bij de vrouwen was De Vroome met 6-2 en 6-2 te sterk voor de Slowaakse Viktória Kuzmová. De 25-jarige Brabantse bereikte nog nooit het hoofdschema van een Grand Slam-toernooi.

Ook Pattinama-Kerkhove won haar eerste partij in de kwalificaties in twee sets. De Zeeuwse ontdeed zich met 6-4 en 6-2 van de Chileense Daniela Seguel. In 2019 maakte Pattinama-Kerkhove haar debuut op Wimbledon en strandde ze in de eerste ronde.

Richel Hogenkamp verschijnt woensdag op de baan in het kwalificatietoernooi. Kiki Bertens en Arantxa Rus zijn rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi.