Botic van de Zandschulp heeft zich donderdag op overtuigende wijze geplaatst voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. De 25-jarige Veenendaler won zijn derde en laatste kwalificatiepartij.

Van de Zandschulp was in twee sets veel te sterk voor de Oekraïner Illya Marchenko, die zeven plekken lager op de wereldranglijst staat (154 om 161). De Nederlander had maar 72 minuten nodig om de beslissende zege binnen te slepen (6-1 en 6-2).

Het wordt voor Van de Zandschulp de tweede keer in zijn carrière dat hij mag aantreden in het hoofdtoernooi van een Grand Slam. Eerder dit jaar deed hij mee aan de Australian Open en toen verloor hij in de eerste ronde van de Spanjaard Carlos Alcaraz.

In die periode beleefde Van de Zandschulp zijn doorbraak als proftennisser. Kort voor de Australian Open bereikte hij de kwartfinales op een ATP-toernooi in Melbourne en dat is nog altijd zijn beste prestatie in het ATP-circuit.

Van de Zandschulp is de derde Nederlandse deelnemer in het enkelspel op de komende editie van Roland Garros. Kiki Bertens en Arantxa Rus waren bij voorbaat zeker van een plek in het hoofdtoernooi.

Roland Garros duurt van 30 mei tot en met 13 juni. Rafael Nadal en Iga Swiatek verdedigen hun titel op het gravel in Parijs. Er zijn in de eerste paar rondes maximaal duizend fans welkom per baan. Vanaf de kwartfinales wordt dat aantal opgeschroefd naar vijfduizend.