Titelverdediger Novak Djokovic heeft zaterdag door twee overwinningen de finale van het Masters-toernooi in Rome bereikt. De Serviër knokte zich in de kwartfinales tegen Stéfanos Tsitsipás terug van een achterstand en in de halve eindstrijd rekende hij in drie sets af met Lorenzo Sonego. Rafael Nadal plaatste zich probleemloos voor de finale op het Italiaanse gravel.

De 33-jarige Djokovic was eerst aan het begin van de middag in een partij vol schitterende rally's met 4-6, 7-5 en 7-5 te sterk voor de elf jaar jongere Tsitsipás. De Serviër zorgde na drie uur en achttien minuten op zijn tweede matchpoint voor de beslissing.

De partij tussen Djokovic en Tsitsipás werd vrijdagavond afgebroken bij een stand van 6-4 en 2-1 in het voordeel van de Griek. Door hevige regenval kon er voor de tweede keer niet verder gespeeld worden, waarop de organisatie besloot het vervolg van de wedstrijd tot de volgende dag uit te stellen.

Om 18.30 uur begon Djokovic aan zijn tweede partij van de dag tegen Sonego, die in de kwartinales verrassend af had gerekend met de Rus Andrey Rublev. De Italiaan maakte het ook Djokovic lang lastig, maar trok na 2 uur en 45 minuten toch aan het kortste eind: 6-3, 6-7 (5) en 6-2.

Djokovic had de wedstrijd in de tweede set al kunnen beslissen op 6-5, maar de achttienvoudig Grand Slam-winnaar liet twee matchpoints onbenut en werd daarna gebroken. In de daaropvolgende tiebreak gaf hij vervolgens een 4-2-voorsprong uit handen, maar in de beslissende set maakte hij alsnog duidelijk het verschil.

Stéfanos Tsitsipás gaf in de beslissende set tot tweemaal toe een break voorsprong weg.

Stéfanos Tsitsipás gaf in de beslissende set tot tweemaal toe een break voorsprong weg.
Stéfanos Tsitsipás gaf in de beslissende set tot tweemaal toe een break voorsprong weg.
Foto: Pro Shots

Nadal probleemloos naar finale

Nadal rekende in de halve eindstrijd in twee sets af met de 2,11 meter lange Amerikaan Reilly Opelka: 6-4 en 6-4. De Spanjaard had in beide sets voldoende aan één break en besliste de partij na iets meer dan anderhalf uur op zijn eerste matchpoint.

Vrijdag rekende de 34-jarige Nadal ook al vrij eenvoudig af met Alexander Zverev (6-3 en 6-4). Daarmee nam hij revanche voor zijn nederlaag van vorige week in Madrid.

Nadal schreef het toernooi in Rome al negen keer op zijn naam. Vorig jaar strandde de twintigvoudig Grand Slam-winnaar in de kwartfinales, waarin hij zich liet verrassen door Diego Schwartzman.

De finale tussen tennislegendes Nadal en Djokovic begint zondag om 17.00 uur in Rome. Djokovic won het graveltoernooi in het verleden al vijf keer. In 2019, 2017, 2016, 2012 en 2009 verloor de Serviër de eindstrijd.