Novak Djokovic is zaterdag uitgeschakeld in de halve finales van zijn thuistoernooi in Belgrado. De Serviër verloor in een meeslepende partij van Aslan Karatsev. In Barcelona plaatste Rafael Nadal zich voor zijn twaalfde finale, waarin hij Stéfanos Tsitsipás treft.

Djokovic (ATP-1) en Karatsev (ATP-28) speelden op het gravel in Belgrado de langste driesetter van dit seizoen op de ATP Tour. De Rus was na 3 uur en 25 minuten de beste op het Novak Tennis Centre: 7-5, 4-6 en 6-4.

De 27-jarige Karatsev werkte in de hele partij liefst 23 breakpoints weg. Djokovic kwam nog knap terug na een 5-7 en 2-4-achterstand - mede door een game vol geweldige punten bij een 5-4-voorsprong in de tweede set - maar een break in de zevende game van de derde set werd hem fataal.

"Dit is de mooiste zege uit mijn carrière. In zo'n wedstrijd moet je alles geven, want het is net alsof je tegen een muur speelt", aldus de winnaar.

Karatsev, die in de finale de Italiaan Matteo Berrettini treft, haalde begin dit jaar zeer verrassend de halve finales bij de Australian Open. Daarin verloor hij in drie sets van Djokovic. Vorige maand won hij het toernooi van Dubai.

In 2009 en 2011 wist Djokovic het toernooi in Belgrado te winnen. Het evenement keerde dit jaar terug op de kalender, na een pauze vanaf 2013.

Voor de appgebruikers: tik op de video om drie fantastische punten van Djokovic in de laatste game van de tweede set te bekijken.

Nadal voor twaalfde keer in finale Barcelona

In Barcelona rekende Nadal in de halve eindstrijd af met zijn landgenoot Pablo Carreño Busta, de nummer dertien van de wereld: 6-3 en 6-2.

Twee jaar geleden verloor Nadal voor het eerst in zijn loopbaan een halvefinalewedstrijd in Barcelona, na er elf gewonnen te hebben. Dominic Thiem, dit jaar afwezig, was hem toen de baas.

Tsitsipás staat voor de tweede week op rij in de finale van een ATP-toernooi. De nummer vijf van de wereld, die vorige week het Masters-toernooi van Monte Carlo op zijn naam schreef, was in de halve finales in Barcelona te sterk voor het Italiaanse talent Jannik Sinner: 6-3 en 6-3.

Nadal, die elf keer een finale speelde in de Catalaanse stad en elf keer won, kan in eigen land zijn eerste titel veroveren sinds Roland Garros in oktober vorig jaar. Hij trof Tsitsipás in februari in de kwartfinales van de Australian Open en verloor toen in vijf sets van de Griek.

Rafael Nadal gaat weer voor de titel in Barcelona.

Rafael Nadal gaat weer voor de titel in Barcelona.
Rafael Nadal gaat weer voor de titel in Barcelona.
Foto: ANP