Kiki Bertens heeft even de tijd nodig om haar tweede zware nederlaag sinds haar achillespeesblessure te verwerken. De beste tennisster van Nederland verloor dinsdag in Dubai met 6-1 en 6-4 van Tereza Martincová, de nummer 125 van de wereld, en wacht nog op de eerste overwinning sinds haar rentree.

"Ik had even tijd voor mezelf nodig: even ontspannen en het een plekje geven", aldus Bertens, die vorige week in Doha ook al kansloos verloor, enkele uren na haar aftocht.

"Vandaag merkte ik wel dat het echt nog niet oké is en dat is frustrerend, omdat ik maandenlang keihard hebt gewerkt. Ik wist wel dat ik niet op de toppen van mijn kunnen zou gaan spelen, maar ik had zeker wel meer van mezelf verwacht", vertelde de 29-jarige tennisster.

Bertens verloor in 78 minuten met 6-1 en 6-4 van de Tsjechische Martincová. "Het lag nu echt aan mij", zei Bertens, die haar niveau vorige week nog lastig in te schatten vond doordat haar tegenstandster Jelena Ostapenko veel te sterk was.

"Ik speelde vandaag in elke game wel twee goede punten, maar je komt er niet als je ook nog eens vier kloteballen slaat. Het was echt heel erg zoeken en niets gaat meer vanzelf. Ik weet van mezelf ook dat ik wedstrijden nodig heb en dat ik me naarmate ik meer wedstrijden speel beter ga voelen. Ik moet weer constant worden en weet waar ik nu sta en dat dat niet goed is", aldus Bertens, die noodgedwongen op het hoogste niveau haar rentree maakte.

"Andere opties zijn er niet. Omdat ik tot voor kort nog in de top tien stond, kon ik er niet voor kiezen een klein WTA-toernooi te spelen. Hier kon ik me wel meten en trainen met de beste meiden."

Bertens speelt in januari voor Oranje in Billie Jean Cup

Na Dubai speelt Bertens in Miami en Charleston. Dat laatste WTA-toernooi schreef ze in 2018 op haar naam.

Vervolgens zal ze op 16 en 17 april haar opwachting maken op de Billie Jean Cup (de nieuwe naam van de Fed Cup). Nederland speelt in Den Bosch tegen China.

Bertens telde zich de afgelopen jaren met regelmaat niet beschikbaar, omdat ze de voorkeur gaf aan haar individuele carrière.

Vorig jaar februari keerde ze na een afwezigheid van drie jaar terug in het Nederlandse team. Met Bertens verloor Oranje in Den Haag met 3-2 van Belarus. Bertens verloor met Demi Schuurs het beslissende dubbelspel.