Andy Murray is er niet in geslaagd om bij het ABN AMRO-toernooi in Rotterdam door te dringen tot de kwartfinales. De winnaar van 2009 verloor woensdag in de tweede ronde met 5-7 en 2-6 van de Rus Andrey Rublev.

De met een wildcard toegelaten Murray kroop in de eerste ronde tegen Robin Haase nog door het oog van de naald. Hij won die partij na een stroeve start met 2-6, 7-6 (2) en 6-3.

De als vierde geplaatste Rublev bleek echter een maatje te groot voor de voormalig nummer één van de wereld, al was het in de openingsset nog spannend. Murray liet in de zesde game het eerste breakpunt liggen en leverde in de elfde game vervolgens zelf zijn service in.

In de tweede set kwam Rublev op voorsprong na een break op 2-2. Nadat Murray opnieuw zijn service inleverde, was het verzet van de Schot helemaal gebroken.

De 33-jarige Murray liet zich begin 2019 opereren aan een slepende heupblessure en maakte later dat jaar zijn rentree. Sindsdien is hij nog altijd zoekende naar zijn oude vorm. Op de wereldranglijst bezet de drievoudig Grand Slam-winnaar de 123e plaats.

Ook de late partij voor de lege tribunes in Ahoy werd in twee sets beslecht. De Rus Karen Khachanov sloeg zich ten koste van de Brit Cameron Norrie naar de laatste acht: 6-2, 6-2.

Andy Murray feliciteert Andrey Rublev met de zege.

Andy Murray feliciteert Andrey Rublev met de zege.
Andy Murray feliciteert Andrey Rublev met de zege.
Foto: ANP

Favorieten sneuvelen vroeg in Ahoy

In tegenstelling tot Rublev maakten Daniil Medvedev en Alexander Zverev hun geplaatste status woensdag niet waar in Ahoy. De Rus, die de plaatsingslijst aanvoerde, verloor in de eerste ronde van Dusan Lajovic. De Duitser (3) ging eveneens in zijn eerste partij onderuit tegen Alexander Bublik.

Stéfanos Tsitsipás is nu - op basis van de ranking - de meest aansprekende naam in Ahoy. De als tweede geplaatste Griek is de mondiale nummer zes en speelt in de tweede ronde tegen Hubert Hurkacz.