Botic van de Zandschulp houdt gemengde gevoelens over aan zijn debuut op de Australian Open. De 25-jarige Gelderlander kende een goede aanloop naar zijn debuut op een Grand Slam-toernooi, maar haalde dinsdag mede door de spanning niet zijn gewenste niveau.

"Ik begon niet goed aan de wedstrijd en dat had zeker een beetje met spanning te maken. Ik kwam er gewoon niet lekker in en bewoog niet lekker", zei Van de Zandschulp na zijn nederlaag in drie sets tegen de pas zeventienjarige Spanjaard Carlos Alcaraz: 1-6, 4-6 en 4-6.

Van de Zandschulp kwam er eigenlijk geen moment aan te pas tegen Alcaraz, die net als hij via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt en vijf plaatsen hoger staat op de wereldranglijst (146 om 151). Alleen in de tweede en derde set wist de Nederlander het enigszins spannend te maken.

"Mijn tegenstander zat er juist bovenop, gaf geen cadeautjes weg en zorgde ervoor dat ik mijn niveau van eerder dit jaar niet aan kon tikken. Dat is heel frustrerend", aldus Van de Zandschulp. "Dit zijn potjes waar ik van moet leren en hopelijk kan ik vaker dit soort wedstrijden spelen in de toekomst."

'Vorige week laten zien dat ik het niveau aan kan'

Van de Zandschulp, die dit jaar al zijn zes voorgaande partijen won, vliegt dinsdagavond nog naar huis. Hij was ruim een maand op pad; begin januari kwalificeerde hij zich in Doha voor de Australian Open en hij vloog meteen door naar Melbourne, waar hij eerst twee weken in quarantaine moest.

Omdat iemand aan boord van zijn vlucht bij aankomst positief was getest op het coronavirus, moesten alle inzittenden in quarantaine, waardoor Van de Zandschulp twee weken geen bal kon slaan. Vorige week baarde hij opzien door op een voorbereidingstoernooi in Melbourne drie wedstrijden te winnen.

"Vorige week was het wel even wennen en zoeken in mijn eerste wedstrijd, maar dat ging steeds beter. Vorige week was een goede week en heb ik laten zien dat ik het niveau aankan. Het is jammer dat het een week later dan ineens een stuk minder gaat. Het was een lange trip, maar ik had liever nóg iets langer gebleven."